Hopp til hovedinnhold

Ja, vi tar vare på det unike på Sølvberget

Ja, vi tar vare på det unike på Sølvberget

Arild Rein har fått det for seg at vi skal rasere både tilbudet for barn og musikktilbudet på Sølvberget. Det er det ingen grunn til. Ombygningen øker bibliotekarealet med over 500 kvadratmeter, skriver Marit Egaas

Denne kommentaren er et svar på Arild Reins andre innlegg i Aftenbladet 03.02.2014. Abonnenter av avisen kan lese Reins kommentar her. Les også innlegget om Sølvberget av KAP arkitekter. 

Det er forfriskende å delta i et ordskifte med en så engasjert person som Rein, og det gleder meg at han roser fotfolket på Sølvberget i sitt andre innlegg som ble publisert i Aftenbladet mandag. Rein og jeg er uenige om mye når det gjelder hva et framtidig bibliotek skal inneholde, men jeg kan love at det beste fra det klassiske biblioteket vil overleve på veien mot en ny tid og nye digitale plattformer. 

Ja, vi har plass

I sitt andre innlegg drøfter Rein en mulig fusjon av musikk, fakta- og kulturbiblioteket. Han er også engstelig for at Barnebiblå skal flyttes, og stiller spørsmålet “men er det plasser å flytte til på Sølvberget?” Svaret er ja. Publikumsarealene blir langt større i Nye Sølvberget. Årsakene er at arealet i 1. etasje har økt, at det planlagte galleriet blir mindre enn før, samt at våre ansatte får trangere kontorforhold. Sistnevnte poeng er viktig. Vi ønsker at de ansatte, de som Rein skryter av i sitt andre innlegg, skal tilbringe mindre tid bak pultene og enda mer tid blant publikum. Et forsiktig anslag er at biblioteket vil øke med over 500 kvadratmeter.

Mer sentralt barnetilbud

Rein må ikke glemme at Barnebiblå fikk mindre plass da biblioteket flyttet fra Kleivå til Sølvberget. Nå kan vi bøte på dette. I tillegg kan vi plassere tilbudene for barn og unge mer sentralt. La meg også få nevne at jeg, i likhet med Rein og tusenvis av andre, var en ekte “bibliotekunge”. Biblioteket var viktig for meg i hele oppveksten, og jeg er veldig glad i det klassiske biblioteket. Framtidens bibliotek skal være for både sånne som meg og for nye generasjoner med andre krav og forventninger. Et moderne folkebibliotek skal ha en samling og et tilbud som er aktuelt og relevant for publikum. Vi er ikke et museum som skal ta vare på alt. Da hadde vi trengt langt større arealer enn det som er tilgjengelig i Stavanger sentrum.

Musikksamlingen beholdes - selvfølgelig

Musikkentusiasten Rein er opptatt av om noe vil skje med den omfattende film- og musikksamlingen. På Sølvberget har vi flere spesialiteter vi er svært stolte av. En av disse er Musikk- og filmbiblioteket og de kunnskapsrike formidlerne der. Samlingen og kompetansen er unik i Norge, og vi kommer selvsagt til å beholde den. Vår lokale musikksamling er en viktig del av Rogalands kulturarv.

Presentasjon

Som jeg skrev i mitt forrige innlegg vil de analoge samlingene og det digitale tilbudet leve sammen i all overskuelig framtid. Musikksamlingen inneholder utallige skatter som ikke finnes på digitale plattformer. Vi er imidlertid overbevist om at det er nødvendig å presentere samlingen på nye og bedre måter for å få vist fram alle godbitene. Hvordan tilbudet skal presenteres framover og hvor stort areal de mange fagområdene vil få er noe vi diskuterer hele tiden. Jeg kan forsikre Rein om at formidling av musikk og film, uavhengig av plattformer og formater, blir en viktig del av innholdet på Sølvberget også i framtiden.

Sølvberget 1etasje foto Elisabeth Kjørmo

 

Google+