Hopp til hovedinnhold

Hele Rogaland leser for barna

Hele Rogaland leser for barna

I år skal bibliotekene dele ut 20 000 gratis billedbøker gjennom leseprosjektet Hele Rogaland leser. Nå kan du stemme fram din favoritt. 

Barn som leser - og blir lest for - har sterkere språkutvikling enn barn som ikke leser. Høytlesning knytter barn og voksne sterkere sammen. I år skal bibliotekene dele ut 20 000 gratis billedbøker. Målet er å skape gode lesestunder for små og store. Samtidig settes søkelyset på barn og lesing.

Stem på fem fine fortellinger

En jury har plukket ut fem billedbøker der enten forfatteren eller illustratøren har tilknytning til Rogaland. Alle kan være med og stemme. Den boka som får flest stemmer, blir årets bok i Hele Rogaland leser 2015. Du stemmer på nettet ved å gå inn på www.HeleRogalandLeser.no. Avstemningen åpnet 2. februar og varer i fem uker.

Her er de nominerte: 

"Sov søtt, her spiss"
Forfatter: Erna Osland
Illustratør: Inger Lise Belsvik

Den vesle spissmusa herr Spiss får ikkje sove. Korleis skal han finne søvnen? Spiss dreg ut på ei farefull ferd og møter folk og dyr som søv. Etter historia kan lesaren få vite meir: Kvifor søv vi? Kva skjer om vi ikke søv og kvifor søv dyr og menneske så forskjellig? Leiken tekst på vers og prosa. Vakkert illustrert av Inger Lise Belsvik.

"Gjøken"
Forfatter: Bjørn Arild Ersland
Illustratør: Hilde Kramer

En fugl lurer alle de andre fuglene Hver vår bygger fuglene reir. Her legger de eggene sine. Men én fugl har lurt de andre. Ko-ko, sier gjøken.

Med fortellingen om gjøken og andre fugler har Bjørn Arild Ersland og Hilde Kramer laget en vakker og spenstig fagbildebok for de minste. Boka ble blant annet nominert til Brageprisen i kategorien beste barne- og ungdomsbok 2011.

"Flekkmonsteret bygger harefelle"
Forfatter: Vetle Opdal
Illustratør: Per Dybvig

Ein dag bestemmer det vesle flekkmonsteret seg for å bygge ei harefelle. Den eine etter den andre går i fella, og snart er den smekkfull. Men kvar blir det av haren? Og kvifor ristar jorda slik?

"Kuvenninnene"
Forfatter og illustratør: Anlaug Auestad

Gullhorn, Bjøllekua, Kånni, Berta og Jurun er gode kuvenninner. Fine venner, heilt til de begynner å raute om kven som er best, då blir det spetakkel på jordet!

"Vaffelmøkk"
Forfatter: Tore Renberg
Illustratør: Øyvind Torseter

Ine steker vafler til seg selv og Hasse. Vaffelmøkk, skriker Hasse, men hva mener han egentlig? Og hvorfor er han så fortvilet? Ine prøver å hjelpe og å forstå. Og gjennom leken klarer de til slutt å løse Hasses problem. Nominert til Kritikerprisen 2013

Hele Rogaland leser

Hele Rogaland leser går inn i sitt åttende år. Målet med prosjektet er å gi befolkningen i Rogaland en felles leseopplevelse og øke interessen for litteratur. Prosjektet begynte som Hele byen leser i Stavanger i 2008 og ble utvidet i 2010 til å gjelde hele fylket. Hele Rogaland leser er et samarbeid mellom Rogaland fylkeskommune, LO Rogaland, Næringsforeningen i Stavanger-regionen og Sølvberget, Stavanger bibliotek og kulturhus. Sparebankstiftelsen SR-bank og LO Rogaland støtter prosjektet økonomisk.

Følg Hele Rogaland leser på FacebookTwitter og Instagram, med #HeleRogalandLeser.

Tidligere bøker i leseprosjektet:

  • 2008: Arild Rein: Kaninbyen
  • 2009: Kielland: Fortuna
  • 2010: Risa: M. Kanne & Søn
  • 2011: Lene Ask: Hitler, Jesus og farfar
  • 2012: Kolbein Falkeid: Utvalgte dikt
  • 2013: Makt, ofre og idioter: en antologi om makt i Rogaland
  • 2014: Kjartan Fløgstad: Grand Manila
Google+