Hopp til hovedinnhold

Hederspris til folkebibliotekene

Hederspris til folkebibliotekene

Stavanger bibliotek, og alle andre norske folkebibliotek, fikk selveste hedersprisen under Brageprisen 2013! - Inspirerende, sier kulturhussjefen.

Brageprisen har, siden den første gang ble delt ut i 1992, etablert seg som en av Norges viktigste litterære priser. Prisen deles ut av Stiftelsen Den norske Bokprisen og har som formål å hedre gode norske forfatterskap, samt skape interesse for norsk litteratur. Årets Brageprisutdeling fant sted på Dansens hus 19. november.

Vinnere

Vinnerne av Brageprisen 2013:

  • Ruth Lillegraven i kategorien skjønnlitteratur for diktsamlingen «Urd»
  • Brynjulf Jung Tjønn i kategorien barne- og ungdomsbøker for romanen «Så vakker du er»
  • Steffen Kverneland i kategorien sakprosa for «Munch»
  • Yann de Caprona i kategorien åpen klasse: faktabøker for voksne med «Norsk etymologisk ordbok»

Hedersprisen

I tillegg til de fire hovedkategoriene deles det også ut en hederspris. Hedersprisen tildeles til en person eller institusjon som i kraft av sin gjerning som forfatter, oversetter eller på annen måte har bidratt til å øke utbredelsen av eller forståelsen for litteratur, eller til å høyne kvaliteten på norsk skriftkultur. I år gikk hedersprisen til Folkebibliotekene.
- Dette er virkelig inspirerende. Det viser at folkebibliotekene er viktige for å formidle ny norsk litteratur. Kanskje viktigere enn noensinne, sier kulturhussjef Marit Egaas.

Kulturskatter

Det har bare skjedd én gang tidligere at æresprisen ikke er tildelt en person. Det skjedde i 2004 da NORLA - Senter for norsk skjønn- og faglitteratur i utlandet fikk prisen. Sølvbergets leder for opplevelse, Anne Liv Tønnesen er også stolt over prisen.
- Landets største kulturskatter forvaltes i verdens beste resirkuleringssystem - folkebiblioteket. Sølvberget takker både ansatte og brukere som hver dag samhandler slik at nye lesere oppstår og litteraturen lever, sier hun.

 

Kulturministeren

I juryens begrunnelse heter det at "Folkebiblioteket er en av våre beste og mest aktive litteraturformidlere, som daglig samler tusenvis av mennesker til samtale, stille fordypning, opplesninger eller lesning." Det var bibliotekleder på Lom folkebibliotek, Rita Mundal, tok imot prisen på vegne av alle vinnerne. Det var kulturminister Torhild Widvey som delte ut hedersprisen, og utdelingen passer godt til beskrivelsen hun selv kom med da statsbudsjettet ble presentert for kort tid siden:
- Folkebibliotek er den mest brukte kulturarenaen og den mest suksessfulle integreringsarenaen vi har. De er med på å styrke demokratiet og ytringsfriheten ved å sikre kunnskap og informasjon til alle. Vi ønsker også å styrke dem ytterligere, sa Widvey, og bevilget totalt 27,6 millioner kroner ekstra til utvikling av folkebibliotekene.

   
Google+