Hopp til hovedinnhold

Global kveld/morgen: Sør-Sudan

FOTO: PHIL MOORE / AFP

På tirsdag og onsdag kommer tidligere generalsekretær i Norsk folkehjelp og Arbeiderparti-veteran Halle Jørn-Hansen for å snakke om konflikten i Sør-Sudan. 

 

Hvor og når? 

Global kveld: tirsdag 2. desember kl. 19.00-20.00 i Sølvbergets 1. etasje (Møteplassen). Arrangementet er gratis. 

Global morgen: onsdag 3. desember kl. 08.30-09.30 i Sølvbergets 1. etasje (Møteplassen). Arrangementet er gratis. Frokost fra 08.00 (50 kr). 

 

1,9 millioner mennesker er blitt hjemløse

Sør Sudan fikk sin uavhengighet 9. juli 2011 og er verdens yngste stat. Nå raser politisk maktkamp og borgerkrig. Halle Jørn-Hansen er en av de som forsøker å megle i konflikten. Og han har de siste 15 månedene arbeidet med en bok om katastrofen. 

FN har for flere måneder siden plassert Sør Sudan i katastrofe-kategori 3 som er den samme som for Syria og Irak og den høyeste kategori FN operer med. De siste tallene fra FN viser at om lag 1,9 millioner mennesker er blitt hjemløse som følge av krigen. Om lag 500 000 av disse har flyktet til nabolandene Etiopia, Kenya Uganda og Sudan, mens om lag 100 000 er i FN-leirer rundt om i landet. De andre kjemper for å overleve i improviserte små leirer eller i bushen uten beskyttelse. FN og det internasjonale samfunn yter i dag humanitær bistand til 3,5 millioner mennesker. Dette tallet er ventet å stige til 4 millioner på nyåret i et land med en samlet befolkning på 10 til 11 millioner mennesker.  

 

Mer enn 100 000 mennesker kan være døde

Det kommer nå foreløpige tall på hvor mange som har mistet livet som følge av konflikten. Halle Jørn Hanssen sier at disse tallene er skremmende høye. I dagene like etter at konflikten eksploderte i midten av desember i fjor, gjennomførte enheter fra regjeringsstyrkene en massakre i hovedstaden Juba som kan ha kostet mer enn 20 000 mennesker fra Nuerfolket livet. En framstående offiser i regjeringshæren sa forleden at minst 10 000 regjeringssoldater har mistet livet og at tapstallene på den andre siden er minst like høye. I tillegg er minst like mange soldater hardt såret.

Hvor mange uskyldige sivile som har mistet livet vet ingen sikkert, men dødstallene er meget store og varierer fra 50 000 til 80 000, forteller Halle Jørn Hanssen videre.

 

Fredsforhandlinger

Det har pågått fredsforhandlinger i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba siden tidlig i januar. Alle avtaler som er inngått til nå er like etter blitt brutt av de krigførende parter, og Halle Jørn Hanssen har liten tro på noe forhandlingsgjennombrudd med det første. Makthaverne i Juba med president Salva Kiir i spissen tror fortsatt at de kan løse konflikten med mer krig, ødeleggelse og død.

Google+