Hopp til hovedinnhold

Friluftslivets år

Friluftslivets år

2015 er friluftslivets år, og biblioteket har bøker som passer i alle etasjer.

Friluftsliv kan være så mangt, og er en kilde til glede og læring for mange. Klima- og miljødepartementet og Miljødirektoratet har gjort dette året, 2015, til et offisielt år for å fremme friluftsliv. De skriver på nettsidene sine at året markeres "for å bidra til varig økt deltakelse i friluftsliv, og gi økt oppmerksomhet om friluftslivet. Dette er tredje gang at friluftslivets år markeres med en rekke aktiviteter i hele landet, hele året igjennom. Klima- og miljødepartementet er hovedansvarlige for friluftslivets år. Miljødirektoratet er prosjektleder, mens Friluftslivets fellesorganisasjon står for daglig ledelse og gjennomføring."

Åpningen av året skjedde den 13. januar, og dagen feires landet over. I Rogaland blir det blant annet fakkeltog til åpningen, overnatting i skogen flere steder i fylket, og tur på Bru kultursti. Se disse nettsidene for detaljer.

Friluftslivets år vil ha fokus på friluftsliv i nærmiljøet, på fritidsfiske og på opplevelse av kulturminner i naturen. Dette har vi bøker om, og vi vil gjerne være med og bidra til friluftslivet. Inne på biblioteket, da.

Mer om Friluftslivets år

Her kan du laste ned informasjonsblad om året.

Se også bibliotekar Åsmunds artikkel om utstillingen i 1. etasje!

 

Utstilling på faktabiblioteket

 

Turer og friluftslivlevere

Tøffe turer i Norge

12 turer med trøkk av Lars Monsen m.fl.

Helt ute av Eivind Eidslått

Et friluftsliv av Cecilie Skog

 

Toppturer i Trollheimen av Trond Børsting

Fiskelykke - jorda rundt med stang og kamera av Lars Lenth

Forfatterne forteller fra 16 turer de har vært på sammen med Bård Tufte Johansen i forbindelse med TV-serien På fisketur med Bård og Lars. Her er humoristiske skildringer fra USA, New Zealand, Argentina, Tobago, England, Russland, Finnmark og mange andre steder.

 

Klatrehåndboken av Nils Ragnar Gustavsson

Norges beste fisketurer av Morten B. Stensaker

Turgleder i vassfaret av Tonny Ingvaldsen

Fottur av Karen Berger

 

 

Quiz, politikk og ropet fra villmarken

 

Drømmen om marka - 100 års kamp for friluftsliv av Jon Gangdal

Hvordan overleve i skogen av Sam Martin

Boken gir deg tips og råd for overlevelse i skogen. Den tar blant annet for seg nødvendig utstyr, knivteknikk, hendige knuter, hvordan man lager ly, hvordan man finner vann og lager en brønn, hvordan man lager ild, hvordan man bruker et kompass, leser et kart og bygger en provisorisk flåte.

 

Villmarksquiz av Lars Monsen

Boka har 1800 spørsmål om det å ferdes i skog og mark, i kategoriene turliv, artskunnskap, jakt, fiske og fangst, og vill blanding.

 

Overleve på naturens vilkår av Stefan Kællman

Boka går gjennom alle de spørsmål du må ta stilling til i en eventuell nødsituasjon hvor du må klare deg på egenhånd uten utstyr. Den ser bl.a. på hvilke planter og urter som kan spises, hvordan du kan lage enkle fangstredskaper, hvor du kan finne ly for vær og vind og hvordan kulde påvirker kroppen og yteevnen.

 

 

 

 

Med og for barn

 

Fjellbarna av Eivind Eidslått

Boka er en guide og en inspirasjonskilde til barnefamilier som ønsker å drive et aktivt friluftsliv. Her forteller en familie om sitt friluftsliv, og gir tips og råd om aktiviteter, utstyr, førstehjelp, friluftsbarnehager og Barnas Turlag.

Ute hele uka av Olav B. Lysklett

Om natur- og friluftsbarnehager.

Barn ingen hindring av Arne Hjeltnes

Trollbundet - Stavanger turistforenings årbok for 1995

Fjellbok for barn og unge.

Google+