Hopp til hovedinnhold

Fredag den 13. er søvndagen

Fredag den 13. er søvndagen

Tør du gjøre som bøkene sier, og sove godt?

I mars faller den 13. på en fredag, og det er jo alltid gøy. Når 13. mars i tillegg er den internasjonale søvndagen, er det duket for en del scenarioer vi kanskje helst vil være foruten. På faktabiblioteket har vi stilt ut våre bøker om søvn, og de fleste handler om hvordan man skal få sove godt. Bøker om barns nattesøvn, tips til den dype søvnen, drømmetydninger og et par tyngre verk om søvnvansker. Men som en advarsel har vi også hentet fram tre av de beste skrekkfilmene som er laget. Her kan ting som skjer i drømme, også skje i virkeligheten ...

Fagbøker om søvn

 

Sov godt! av Karin Naphaug

Boken gir tips til hva som skal til for å gi barnet gode søvnvaner. Forfatteren beskriver de vanligste søvnforstyrrelsene, og gir konkrete oppskrifter på ulike søvnmetoder. I tillegg belyses andre faktorer som kan virke inn på søvnen, samt eksempler på når det må tas spesielle hensyn.

Søvn og søvnforstyrrelser Mona Skard Heier

 

Lær ditt barn å sove hele natta av Anna Wahlgren

Boken er skrevet som en hjelp til småbarnsforeldre som sliter med søvnmangel, og som vil lære barnet sitt gode søvnvaner. Forfatteren beskriver detaljert sin egen fremgangsmåte, som går ut på at foreldrene i løpet av noen netter og dager venner barnet til å falle til ro ved hjelp av bestemte teknikker, uten at barnet gråter seg i søvn.

Å slappe av av Nitya Lacroix

101 nyttige tips. Blant annet om kroppslindring og tøying, massasje og oppløsning , positiv tekning og riktig ernæring.

Trøstebok for søvnløse

Boka inneholder tekster om søvnløshet og gir tips og råd for hva du kan gjøre når du ikke får sove. Den inneholder også faktaopplysninger, selvtester og kjerringråd for søvnløse.

Barn og søvn av Mona Skard Heier

Forlagets omtale:

Barn og søvn er en bok for foreldre og helsearbeidere, og for alle som på en eller annen måte har med barn og søvn å gjøre. Forfatterne beskriver hva som er normal søvn, barns søvnbehov, søvnrytme og god leggetid, og tar videre opp søvnforstyrrelser, søvnproblemer og søvnsykdommer blant barn. De gir praktiske råd om hva foreldre selv kan gjøre for at barnet skal få god og riktig søvn, og når det er på tide å få profesjonell hjelp. Blant andre viktige temaer viser forfatterne til ny forskning om sammenhengen mellom ADHD, søvn og søvnsykdom, og til sammenheng mellom små barns søvn og kolikk.

Den lille søvnboken av Atle Dyregrov

Forlaget skriver:

Den lille søvnboken er en praktisk håndbok med nyttige tips og råd for forbedret søvnkvalitet, for hva du kan gjøre for å få bedre søvnrutiner, hvordan du kan få grep om tanker som holder deg våken, og hvordan du kan roe ned en urolig kropp. Boken ser på hva søvn er, gir råd for forbedret søvnkvalitet, ser på søvnsykdommer og medisinsk hjelp og tar også for seg barn og søvn.

Søvnsykdommer Bjørn Bjorvatn

Forlagets omtale:

Denne boken beskriver hvordan ulike søvnsykdommer utredes og behandles. Det er egne kapitler om søvn ved psykiske og fysiske sykdommer, søvn og søvnforstyrrelser hos barn, ungdom eldre. For å belyse søvnsykdommene best mulig inneholder kapitlene pasientkasus.

Advarsler om søvn 

Paranormal Activity

Hvis du sover, kommer det spøkelser.

A Nightmare on Elm Street

Hvis Freddy dreper deg i drømmene dine, er du død når du ... våkner.

The Lathe of Heaven

Denne er basert på Ursula le Guins fantastiske roman om en mann hvis drømmer blir sanne. Det vil si, det han drømmer, om natten, blir virkelighet. Det er ikke bare en fin ting.

 

 

Til slutt byr vi på en spilleliste med nattmusikk fra Sølvbergets nettredaktør: 

 
Google+