Hopp til hovedinnhold

Framtidsbøker i første etasje

Framtidsbøker i første etasje

Ingen vet hvordan framtiden blir, men noen av de mest kvalifiserte tipsene finner du i første etasje på Sølvberget.

I samfunnsavdelingen har vi viet en seksjon til bøker om framtiden. Her finner du Fareed Zakarias politiske analyse Verden etter Amerika, Alan Weismans Countdown (om hvordan kloden kan reddes), Jaron Laniers bok om det digitale framtidssamfunnnet (Who owns the future?) og Jacques Attalis politiske spådommer i Kort historie om framtida.

Gammelt, men ikke utledd

Fra boken "Vidunderlige nye hverdag" (1982)

Vi har også hentet fram noen gamle framtidsperler fra hyllene. Tron Øgrim skriver det presist i Kvikksølv! Åssen IT forandrer verden og livet ditt (fra 2000): "Gamle artikler om den framtida som en gang var, men aldri kom, er dømt til å bli ledd ut i den framtida som kommer, en gang." Øgrims bok finner du også i første etasje, og den er ikke så utdatert i 2015 som Øgrim kanskje trodde den ville være da han skrev den.

Telefaksimile og teledata

Enda eldre er Vidunderlige nye hverdag (1982) ("om datateknikk i bomiljøet"), som forteller om spennende nye teknologier som tekst-tv, teledata, kabelfjernsyn, telefaksimile, hjemmedatamaskiner og video.

Boken innleder med en brannfakkel som må sies å ha sloknet siden 1982: "Datamaskiner i hjemmene! Kan dere ikke finne på noe mer spennende å holde på med!" Dette er en reaksjon vi har møtt fra ganske mange hold." Før teksten i neste avsnitt viser at mye er ved det samme selv om teknologien har tatt enorme skritt de siste 33 årene: "Datateknikk har fått et solid rykte på seg for å være noe fullstendig ubegripelig som stadig svikter og som en kan gi skylden for alle mulige mistak."

Gamle framtidsbøker er artige å lese nettopp fordi de pendler mellom spådommer som for lengst er passé og ting vi kjenner igjen i 2015. Som for eksempel nettdating - se bildet over, fra 1982.

Vi har også lurt inn litt skjønnlitteratur i framtidshyllen, blant annet David Foster Wallace' moderne klassikertungvekter, Infinite jest.

Google+