Hopp til hovedinnhold

En ny vår på Sølvberget

En ny vår på Sølvberget

I vår kan du oppleve hundrevis av arrangement på Sølvberget. Vi får blant annet besøk av Hanne Ørstavik, Lena Andersson, @flettemamma, og ikke minst 2 ferske Brageprisvinnere: Marte Michelet og Rune Christiansen. I år arrangerer vi også Nordisk barnebokkonferanse. Og det blir Åpen sydag med redesign av klær. 

 

Litteratur, foredrag og forfattermøter

Selv om hver dag på Sølvberget er en litteraturdag, er torsdag litteraturdag med stor L. Da er det bokprat klokken 12.00 i Kulturbiblioteket, og det er ofte litteraturarrangement på kveldstid. 

Som vanlig er det en god miks av skjønnlitteratur og sakprosa. Linn Tønnessen, programkoordinator på Sølvberget, er ekstra fornøyd med at vi får besøk av brageprisvinnerne i klassene for skjønnlitteratur og sakprosa: Marte Michelet og Rune Christiansen. Michelet kommer i januar for å snakke om det norske holocaust. Og i mars blir det litteraturkveld med Rune Christiansen og Hanne Ørstavik. 

- Nesten hver programpost er et lite høydepunkt, sier Linn. Så det blir vanskelig å trekke frem bare noen få. Men jeg gleder meg til Lena Andersson, som skrev en av fjorårets mest omtalte bøker - Rettsstridig forføyning. Det blir også bokprat med Ingrid Storholmen. Hun har skrevet en fantastisk roman om det tyske slagskipet Tirpitz som ble senket i 1944. Janneken Øverland kommer for å tipse om de beste oversatte bøkene. Og så skal vi jo selvfølgelig forsøke å bli kloke på nobelprisvinner Patrick Modiano.

- På Bøker og børst blir det pubkveld om Stavanger i samtidslitteraturen. Og vi feirer verdens poesidag, med Helge Torvund og venner - dette blir standup-poesi på sitt beste.  

Når det gjelder sakprosa trekker Linn også frem Tore Rem om Hamsuns reise til Hitler, Jon Hustad om det utrolige livet til Winston Churchill, og Bjørn Godøy om boka Ti tusen skygger. En historie om Norge og de spedalske

 

Verksted og kurs

Et av de nye konseptene på Sølvberget er verksted for både store og små. I 2014 var det blant annet gitarverksted, verksted om 3D-printing, trebåtbygging og husflid. Et av høydepunktene i år blir Åpen sydag med fokus på re-design. 

Vi fortsetter også suksessen med datadingseklubben for seniorer. Og gir f.eks. et introkurs i bruk av iPad og Facebook. 

Ellers kan du bli kurset i kunsten å lage en god CV. Og vi tilbyr som vanlig leksehjelp for elever i ungdomsskole, videregående og voksenopplæring. 

 

Sølvberget for barn og unge

Vi har flere faste programserier for barn og unge. Med Søndagsbarn blir det ulike arrangement hver søndag kl. 14.00 fra 18. januar til 26. april. Vi arrangerer også lesestund hver tirsdag kl. 11.00. 

Som nevnt blir det flere verksted for barn. Du kan f.eks. lære deg å lage indonesiske armbånd, eller spille Cajon (ofte kalt "trommesett i en boks"). Vi får òg besøk av mesterfletteren Bente-Helen Schei. Schei har gitt ut Fletteboka og står bak den populære profilen @flettemamma på Instagram.   

I vinterferien tar vi definitivt ikke ferie, men tilbyr flere arrangement og aktiviteter for barn og unge. Det blir sjakk- og FIFA-turneringer, rollespill, og lesestunder for de minste.  

I år er vi også med på å arrangere Nordisk barnebokkonferanse

 

barnsolvberget

 

Internasjonalt tilbud

Gjennom internasjonalt bibliotek kan vi tilby mer enn 50000 bøker fordelt på 50 språk. Vi er òg tilknyttet internasjonalt kulturnettverk som har som mål at Stavanger skal videreutvikles som en inkluderende by for alle. I denne sammenheng har vi flere faste programserier som global morgen, internasjonal kulturkafé, språkkafé, og selvfølgelig barnas verdensdag. Global morgen - som er kombinert frokost og foredrag - starter opp 14. januar med et høyaktuelt foredrag om IS (den islamske staten). Vi får også besøk av Tor Bukkvoll (forsker ved Forsvarets forskninginstitutt) som gir oss en oppdatering på den spente situasjonen mellom Ukraina og Russland.

Ellers er det jo slik at språk er viktig for integrering. Vi inviterer derfor til språkkafé hver onsdag. Ordfører Christine Sagen Helgø besøkte kafétilbudet i fjor, og kom fort i prat med gjestene. 44 språk var representert. Og ordføreren mente at dette er et viktig tilbud i en så internasjonal by som Stavanger. 

På den internasjonale kulturkafeen legges det opp til spennende møter på tvers av kulturer. Det er planlagt mange forskjellige kulturinnslag, og sist men ikke minst selges det mat fra ulike land.  

 

Musikk, film og kunst

Programserien Sanger fra 2. etasje fortsetter i 2015, med oppstart 26. januar. Da kommer Kjell Haave for å tolke Cornelis Vreeswijk. Og vi lader selvfølgelig opp til Grand Prix (med Jorunn Hodne og Knut Aabø).

Cinematekets oppgave er å formidle filmhistorien samt enkelte nyere titler som ikke finner veien til kinolerretet via ordinær kinodistribusjon. Hver torsdag og påfølgende tirsdag ruller Cinemateket film i SF-Kinos lokaler. Til våren kan du se klassikere som Citizen Kane, En sporvogn til begjær, men også nyere filmer som Night Moves (en nervepirrende thriller om miljøterrorister) og Samsara (en kunst-dokumentar som tar oss med på en hypnotisk rundreise på kloden). 

I 1. etasje vil det, som i fjor, være skiftende utstillinger. En av de det snakkes mest om her på huset er Kunsten å være bok. Utstillingen viser frem bøker som utfordrer forestillingene om hva bøker for barn og unge kan være, og hvordan bøker utnytter mulighetene som ligger i den trykte bokkunsten. 

 

Øvrige tilbud

Ellers har vi et hav av tilbud og tjenester. Vår nye 1. etasje rommer blant annet en barnesone, en nyhetssone, en arrangementscene og diverse bokøyer med aktuelle medier, + mye, mye mer. Vi har selvfølgelig gratis tradløst nett på hele Sølvberget. Aviser og digitale oppslagsverk - blant annet A-tekst og LibraryPressDisplay hvor du får tilgang til hundrevis av aviser. Og sist men ikke minst: utlån av e-bøker (selvfølgelig helt gratis!) 

 

 

Kontaktinfo

Linn Tønnessen,

programkoordinator på Sølvberget.

Telefon: 51507959

Mobil: 41689816

E-post: linn.tonnessen@solvberget.no

Google+