Hopp til hovedinnhold

Den internasjonale morsmålsdagen

Den internasjonale morsmålsdagen

Visste du at 229 språk er forsvunnet siden 1950, eller at halvparten av verdens 6700 språk står i fare for å forsvinne innen de neste 100 årene?  

21. februar er det den internasjonale morsmålsdagen. Denne dagen ble erklært av UNESCO i november 1999, og har ifølge FNs nettsider "vært markert siden år 2000 for å markere og fremme verdens språklige og kulturelle mangfold". 

På Sølvberget har vi hver uke flere aktiviteter der språk er en fellesnevner. Hver onsdag samles mellom 50 og 70 stykker som ønsker å lære et annet morsmål enn sitt eget, nemlig norsk, til språkkafé. Hver lørdag er det internasjonal kulturkafé der mat forenes med språk og kultur. 

Internasjonalt bibliotek

Stavanger bibliotek har også et Internasjonalt bibliotek med bøker for både voksne og barn. Avdelingen for voksne tilbyr bøker på 55 språk, mens Barne- og ungdomsbiblioteket har bøker på 41 språk. Vi tilbyr utlån av bøker på morsmål til barnehager og skoler, og det brede utvalget av bøker på ulike språk er en viktig ressurs for andre bibliotek i regionen. Internasjonalt bibliotek abonnerer også på tidsskrifter, magasiner og ukeblader fra hele verden. 

Digitale oppslagsverk om språk

Stavanger bibliotek har også ulike digitale oppslagsverk med fokus på språk. Du kan få tilgang via våre internett-PCer, det trådløse nettverket og i enkelte tilfeller: hjemmefra, via "Min side".  Da må du ha lånekort hos oss. 

GlobusBøker og filmer med handling fra forskjellige byer og land, samt lister over forfattere fra de enkelte landene.

Tilgang med lånekort:  logg deg på via "min side" og velg Globus. 
Tilgang uten lånekort:  På internett-PCene og trådløst nettverk (SK-PUBLIC).  Spør personalet om hjelp til pålogging

ClrarifyEn språk- og ordboktjeneste som gir deg tilgang til en rekke elektroniske ordbøker. Basispakken inneholder  ulike norske og skandinaviske ordbøker, Fremmedspråkspakken som gir tilgang til de vanligste europeiske fremmedspråkene med oversettelse til og fra norsk.  Endelig har vi tilgang til en global språkpakke med ordbøker på 15 språk:  arabisk, finsk, gresk, japansk, kinesisk, koreansk, kroatisk, nederlandsk, polsk, portugisisk, russisk, thai, tsjekkisk, tyrkisk og vietnamesisk.  Alle med oversettelse til og fra norsk

Tilgang med lånekort:  logg deg på via "min side" og velg Clarify
Tilgang uten lånekort:  På Internett-PCene og trådløst nettverk (SK-PUBLIC).  

OrdnettKunnskapsforlagets ordbøker.  Vi abonnerer på norske ordbøker (fremmedordbok, synonymordbok, nynorsk og bokmål m.m.) og noen engelske ordbøker (Norsk-engelsk, engelsk-norsk, sammt spesialeordbøekr innenom vitenskap, medisin og økonomi)

Tilgang med lånekort:  logg deg på via "min side" og velg Ordnett.  
Tilgang uten lånekort:  På Internett-PCene og trådløst nettverk (SK-PUBLIC).

Press reader (tidligere Library pressdisplay): Mer enn 3600 aviser og tidsskrifter i fulltekst fra omtrent 100 land og på over 50 språk. Det er i underkant av 40 norske aviser med, flest lokalaviser.  Av riksaviser er det tilgang til Dagbladet og Aftenposten.

Tilgang på biblioteket: På internett-PCene og trådløst nettverk.  (SK-PUBLIC).
Tilgang hjemmefra med lånekort:  logg deg på via "min side" og velg Library pressdisplay (hjemmefra får du altså den forrige versjonen av Press reader)

Du kan også laste ned Press Reader-appen på nettbrett eller smarttelefon.  Når du er på SK-public-nettet kan du laste ned et begrenset utvalg aviser/tidsskrifter som du da kan lese hjemme.  På appen kan du ellers lese en enkeltartikler og gratispublikasjoner eller laste ned aviser/tidsskrifter mot betaling.

Andre nyttige linker

Morsmålsdagen på Litteraturhuset i Oslo

MultiLing - Senter for flerspråklighet 

Google+