Hopp til hovedinnhold

Bruk 3D-printer på Sølvberget

bruk 3D-printer på Sølvberget

Har du lyst å prøve 3D-printing? Eller er du en erfaren 3D-designer, og trenger et sted å skrive ut? Verkstedets 3D-printere er tilgjengelige for alle.

Sølvberget er en stor møteplass med veldig mange forskjellige aktiviteter. Visste du at vi også har et verksted med utstyr som 3D-printere, vinylkyttere, CNC-fres og symaskiner, som alle kan benytte seg av?

Hva er en 3D-printer?

Kort fortalt lager man et design på en PC eller Mac, legger det over på en minnepinne som man setter inn i 3D-printeren, og så lager printeren det man har bestilt. På 3D-printerne til Sølvberget har det blitt laget alt fra små nøkkelringer til modeller av dinosaurer. 

Mange bruker 3D-printeren til å lage erstatningsdeler med. Er det en liten "dings" som har røket i en av dine "duppeditter", kan du kanskje 3D-printe "dingsen" så du slipper å kjøpe ny "duppeditt". Kanskje du har et spill, men har mistet en spillbrikke. Da kan du printe ut en ny. Eller, hvis du vil ha litt personlig og helt unik julepynt, så kan den printes hos oss. 

Inspirasjon finnes mange steder. Pinterest er et eldorado for kreative mennesker. Gjør du et søk på 3Dprinting ideas får du treff på alt fra potteplanter formet som spøkelsene i Pac-Man til smykker. Eller tenk å kunne lage disse skoene! Mange design ligger gratis og fritt tilgjengelig på nettet, blant annet på nettsiden Thingiverse.

Åpningstider

Hver torsdag fra klokken 15.00 til 19.00 er det åpent verksted. Da er alle velkomne til å bruke 3D-printerne og det andre utstyret på Verkstedet. Verkstedet er bemannet, og vi kan gi deg en innføring i hvordan du bruker 3D-printeren. 

I tillegg er det åpent verksted en lørdag i måneden, samt at vi har kurs og arrangementer. Følg med på nettsiden vår for mer informasjon.  

Dersom du er over 18 år og får opplæring i bruk av utstyret, kan du bruke Verkstedet utenom åpningstid. Da skriver du under på en kontrakt, som blir registrert inn i vårt system. Når du da vil bruke rommet, får du utlevert nøkkel i skranken i 1. etasje. 

Det er gratis å bruke våre 3D-printere. De skriver ut med PLA, som er en bioplast. Vi har PLA i mange forskjellige farger.

Printeren bruker lang tid på å gjøre ferdig en utskrift, som regel mange timer. Av brannvernhensyn er det ikke anledning til å printe når biblioteket er stengt. Ferdige utskrifter legges i plastbokser til venstre for Ultimakeren. 

Klassebesøk

Vi tar imot klasser som ønsker å få en innføring i 3D-design og 3D-printing. Vi har blant annet hatt besøk av klasser som har elevbedrift, der de har lært hvordan de kan lage prototyper når de driver med idéutvikling. Det er begrenset plass, så store klasser må gjerne deles i to grupper. Den andre gruppen kan da komme på et av våre andre opplegg, for eksempel leselyst eller kildekritikk. Ta gjerne kontakt for mer informasjon. 

Kontaktinformasjon:

Marianne Grundetjern Rykkvin

marianne.grundetjern.rykkvin@solvberget.no

Google+