Hopp til hovedinnhold

Bokprat: Spennende møte med sterk stemme

Bokprat: Spennende møte med sterk stemme

Torsdag 9. april kl. 12.00 er Norges eneste forfatter med sigøynerbakgrunn, Solomia Karoli, gjest på bokprat. 

Sigøynerkongens datter

Karoli debuterte i 2009 med den selvbiografiske boka ”Sigøynerkongens datter”, som da vakte stor oppsikt. Der fortalte hun åpent og ærlig om et dramatisk liv både i og utenfor det norske sigøynermiljøet og rettet en kraftig kritikk mot norske myndigheter.

Etnisk rensing

Høsten 2014 kom hun med sin neste bok: ”Norske sigøynerbarn – etnisk rensing og barnerov?” der hun går videre fra å fortelle om egen erfaring til å gjennomgå hele den norske sigøynerpolitikken fra årene rett før Annen verdensskrig til i dag. Spesielt er hun opptatt av skjebnen til de norske sigøynerbarna, som i stort omfang tas fra foreldrene og settes i norske fosterhjem og institusjoner, der de mister kontakten med egen kultur og eget språk, i strid med internasjonale avtaler. Dette er omtrent halvparten av alle norske sigøynerbarn.

Minoritet

Hun frykter at Norges minste nasjonale minoritet, de norske sigøynerne, er i ferd med å gå til grunne på grunn av denne politikken. Hun trekker også opp noen punkter som kan vise veien å gå for å komme ut av uføret. Hun har offentlig utfordret Norges statsminister til å be om en unnskyldning for uretten Norge har påført sigøynerne, noe regjeringen ennå ikke har vist vilje til. Hennes godt underbygde anklager mot norske myndigheter gjør boken til en politisk bombe.

Bokpraten finner som vanlig sted i Kulturbiblioteket i Sølvbergets 2. etasje kl. 12.00.  
Sjekk også oversikten over alle Sølvbergets litteraturarrangementer våren 2015.  

Google+