Hopp til hovedinnhold

Bokåret 2019: Sølvberget skal lage og låne ut pergamentruller

Bokåret 2019: Sølvberget skal lage og låne ut pergamentruller

Snart kan du lese Jo Nesbøs nyeste på pergamentrull. Bokåret 2019 markerer 500-årsjubileet for den første trykte boken i Norge. På Sølvberget markeres dette på flere måter, blant annet ved å starte et trykkeri der et bredt utvalg tekster skal føres over til pergamentruller. (NB: DETTE VAR SØLVBERGETS APRILSNARR I 2019)

 

Gir låneren mulighet til å ta del i bokas forhistorie

"Bokas år er først og fremst en markering av den moderne boka, som oppstod med Gutenberg på 1400-tallet. Men av og til kan fortiden blåse nytt liv i nåtiden. Vi gir lånerne mulighet til å ta del i bokas forhistorie ved å låne og lese pergamentruller." sier bibliotek og kulturhussjef Anne Torill Stensberg. "På Sølvberget ønsker vi å skape gode og ikke minst nye typer leseopplevelserÅ lese en pergamentrull er en unik opplevelse. Jeg var så heldig å få oppleve dette da jeg var på studietur til Vatikanbiblioteket i påsken 2010. Det gir lesningen et historisk sus, og man får en unik nærhet til teksten: lukten og følelsen av skinnet... I tillegg får den mer sjel gjennom de håndskrevne bokstavene. Da vi begynte å brainstorme dette på Sølvberget spurte vi oss hva et slikt utgangspunkt vil gjøre med en moderne tekst?"

 

Ansatt med erfaring innen trykkekunst 

Pergament ble tatt i bruk på 200-tallet, og gjennom middelalderen var det et foretrukket materiale, særlig for mer eksklusive produkt. Sølvberget ansatte i fjor bokbinder Harald Sigurðsson som har spesialisert seg på innbinding og tekstproduksjon på dyreskinn. Ekte skinn er ifølge Sigurðsson det beste materialet i denne sammenheng, men med Sølvbergets budsjett landet vi på syntetisk. 

Sigurðsson gikk i lære hos canadiske Aviel Barclay som 6. oktober 2003 ble den første kvinnelige sofer. Sofere spesialiserer seg på å kopiere, for hånd, den jødiske Toraen til pergamentruller. Han har også gått i lære i det italienske klosteret Eremo di San Michele Arcangelo, Maranola di Formia, hvor de har holdt liv i bokbindertradisjoner fra tidlig middelalder. I det lille fjellklosteret er det fremdeles munker som driver med såkalt illuminering: kunsten å lage en bok eller bokrull ved hjelp av håndskrift og illustrasjoner. 

Eremo di San Michele Arcangelo, Maranola di Formia

Eremo di San Michele Arcangelo, Maranola di Formia

 

Trykkeri på Makerspace

Sammen med ildsjeler fra Makerspace-miljøet på Sølvberget skal Sigurðsson produsere pergamentruller på tradisjonelt vis, men også ved hjelp av en hjultrykker vi har fått låne fra et trykkeri i Firenze. Hjultrykkere er i motsetning til pergamentrullen en moderne oppfinnelse som gjør det mulig å "masseprodusere" rullene. "De kan minne om en avispresse, men i mindre skala og med mer sjel." sier Sigurðsson. 

Torah-rull

Pergamentrull med den jødiske Toraen 

 

Jo Nesbø på pergamentrull

For at opplevelsen skal nå ut til flest mulig har vi i første omgang valgt å overføre de mest utlånte bøkene. Disse vil ved hjelp av hjultrykkerne fremstilles i ca. 10 eksemplar hver. Om et par måneder vil det da bli mulig å låne med seg Lucinda Riley, Jo Nesbø og Elena Ferrante på pergamentruller.

 

Luksusutgave av Kiellands Torvmyr

Parallelt med trykkingen av disse vil Sigurðsson illuminere, på tradisjonelt vis, dikt og korttekster, og da først og fremst eldre og moderne klassikere. Etter ønske fra Stine Honoré, prosjektleder for det nye Kiellandsenteret på Sølvberget, er han allerede i gang med en svært luksuriøs utgave av Kiellands novellette Torvmyr. I novelletten legger Kielland synsvinkelen til en gammel ravn, og som seg hør og bør bruker Sigurðsson i dette tilfellet en ravnefjær som penn. Honoré forklarer at samboeren hennes er fugleentusiast, og blant annet driver med ringmerking. "Ravnen er ikke den letteste fuglen å komme innpå, men etter et par dager i felten kom han tilbake med en flott fjær." ler Honoré. 

Ravnefjør

Google+