Hopp til hovedinnhold

Bli med på sommerles!

Bli med på sommerles!

I sommer kan du Iese bøker, vinne kule premier og følge med på hva vennene dine leser samtidig. 

Har lest 20 000 bøker siden 1. juni

Sommerles er en digital lesekampanje for 1. - 7. klasse som varer fra 1. juni til 31. august. Kampanjen startet hos Vestfoldbibliotekene i 2012, og siden har flere og flere bibliotek blitt med. 

Fra 1. juni til i dag (27.07) er det registrert 2247 brukere tilnyttet Stavanger bibliotek. De har til sammen lest 19 552 bøker! Dette er en flott økning fra i fjor, og totalen av brukere utgjør nesten 22 % av alle skolebarna i 1. - 7. klasse. 42,6 % av disse er gutter. 

Barna har lest selv, blitt lest for av foreldre, hørt lydbok og lest høyt for kosebamser. Selv om premieringen stopper etter 3 premier har ikke det stoppet gleden. Vi har noen som nesten er kommet til Level 40!

 

Som et dataspill

Kampanjen er bygget opp som et spill. Kort fortalt går det ut på at man lager seg en bruker på nettstedet til Sommerles. Der kan man registrere alt det man leser. Man får XP (poeng) for hver bok, og stiger etter hvert i nivå. Når man når forskjellige nivåer, kan man få trofeer på profilen sin på Sommerles, og man kan hente premie på biblioteket.  

Premiene kan hentes både på Sølvberget i 1. og 2. etasje og på Madla bibliotek. På nettsiden kan man også løse oppgaver, få lesetips og følge med på hva venner leser. Nettsiden fungerer bra både på mobil og nettbrett. Forfatteren Mari Moen Holsve er godt igang med en kjempespennende fortelling med oppgaver som kan løses for å få høyere XP.

 

Trenger du lesetips?

Når brukerne registrerer det de leser kan de også kommentere bøkene. Man kan dermed få lesetips fra jevnaldrende. Her er noen eksempler: 

  • «Det var faktisk scary for meg også.» (Femteklassegutt om Den onde læreren, av Arne Svingen)
  • «Jeg ble glad av å lese boka.» Andreklassejente om Gjett hvor glad jeg er i deg, av Sam McBratney
  • «Jeg sa nok haha minst 80 ganger i boka. Dette var en av de beste (hvis det ikke var den beste) boken jeg har lest. LES DEN DU OGSÅ» (Femteklassegutt om Alt er helt topp (nesten)  (Tom Gates 3), av Liz Pichon

På Sølvberget har vi mange av kjekke bøker for ivrige sommerlesere.

- Trenger dere gode lesetips? Vi på biblioteket hjelper selvfølgelig til med å finne gode og tilpassede bøker. På lesetipssiden vår er det også mye inspirasjon å hente, sier Ebbe Helberg. 

Husk at det er lov å lese alle typer bøker. Både romaner, faktabøker, tegneseriebøker og bildebøker.

- Å høre på lydbok eller bli lest for teller også. Hvis du er bortreist, og ikke kan komme til biblioteket, anbefaler jeg appen ebokbib. Der er det et bredt utvalg av bøker som bare venter på å bli lastet ned og lest, sier Helberg. 

Finn ut mer om eboktilbudet vårt her.

 

Sommer + lesing = sant

Sommerferie og lesing passer godt sammen.

- Følelsen av å kunne bli i boka så lenge en vil når en har fri er god. Å lese er det beste man kan gjøre. Det er god avkobling, man leser seg inn i andres liv, sier Helberg.

Et godt tips til alle foreldre og foresatte, - det å lese om sommeren kan gjøre barna til bedre lesere. Kampanjen Sommerles har fått flere tilbakemeldinger fra lærere om at elevene ikke bare opprettholder lesekompetansen sin, men at den også blir styrket gjennom den lange sommerferien. 

 

Google+