Hopp til hovedinnhold

Trenger du ordbok?

Skjermdump fra ordnett.no

Sølvberget abonnerer på to digitale ordboktjenester. Du kan få tilgang på biblioteket. Tilgang hjemmefra vil i en periode være utilgjengelige pga. overgang til nytt biblioteksystem.

Ordnett

Ordnett er Kunnskapsforlagets ordbøker. Vi abonnerer på norske ordbøker (fremmedordbok, synonymordbok, medisinsk ordbok, nynorsk, bokmål m.m.) og noen engelske ordbøker (Norsk-engelsk, engelsk-norsk, samt spesialordbøker innen vitenskap, medisin og økonomi).

Ordnett gir også tilgang til andre nyttige tjenester, som minigrammatikker på bokmål, nynorsk, engelsk, fransk, tysk, spansk og svensk. Holder du på å lære deg ord innen et bestemt område, kan du finne tematiske plansjer på engelsk, tysk, spansk og fransk. Disse inneholder strektegninger som fremstiller ting og begreper fra forskjellige situasjoner, og som kan være en god huskehjelp. Under «språkvett» finner du svar på det du egentlig «burde» vite, men som vanlige ordbøker ikke gir svar på. Hvordan brukes for eksempel apostrof, og hva er substantivsyken? Hvis du tør å teste språkkunnskapene dine, kan du også prøve deg på en quiz.

For deg som er glad i å løse kryssord, har Ordnett en veldig kjekk kryssordhjelper. Du fyller inn de kjente bokstavene, og lengden på ordet, og får opp en liste med forslag til ord som kan passe. Du kan klikke på ordet for å få forklaring på hva det betyr, enten fra en av ordbøkene eller Store norske leksikon.

Tilgang med lånekort:  logg deg på via "min side" og velg Ordnett.  
Tilgang uten lånekort:  På Internett-PCene og trådløst nettverk (SK-PUBLIC).

 

Clarify

Ifinger er en språk- og ordboktjeneste som gir deg tilgang til 33 forskjellige ordbøker fra forlagene Collins, Cappelen Damm, Vega, Samlaget og Merriam Webster. Vi abonnerer på Basispakken, som inneholder ulike norske og skandinaviske ordbøker og Fremmedspråkpakken som gir tilgang til de vanligste europeiske fremmedspråkene med oversettelse til og fra norsk. Dessuten har vi en global språkpakke med ordbøker på 15 språk: arabisk, finsk, gresk, japansk, kinesisk, koreansk, kroatisk, nederlandsk, polsk, portugisisk, russisk, thai, tsjekkisk, tyrkisk og vietnamesisk; alle med oversettelse til og fra norsk. Du kan selv markere hvilke ordbøker du vil søke i, se din egen søkehistorikk og få ordene lest opp med korrekt uttale. Sistnevnte er nyttig for de som holder på å lære seg et språk. Den norske uttalen er i de aller fleste tilfeller god, selv om den digitale damen av og til sluker noen vokaler. Dessuten kan du oversette mellom engelsk og disse: bengali, hindi, estisk, latvisk, litauisk, malayalam og tamil. For å bruke Clarify må du lage deg en brukerkonto (epost-adressa di) og passord.  Deretter registrerer du en adgangskode som du kan få på biblioteket eller på "Min side" dersom du har lånekort.  Clarify-appen kan lastes ned på nettbrett og telefon og dermed har du alltid en ordbok for hånden.

Tilgang med lånekort:  logg deg på via "min side" og finn adgangskoden
Tilgang uten lånekort:  På bibliotekets Internett-PCer og trådløst nettverk (SK-PUBLIC). Brukerkonto og adgangskode kreves (se over)

Google+