Hopp til hovedinnhold

Prøv 3D-design

Prøv 3D-design

Har du lyst å bruke denne tiden på å lære noe nytt? Prøv 3D-design!

Selv om biblioteket og Verkstedet er stengt, kan du gjøre makerspace-aktiviteter hjemmefra. Du kan for eksempel øve deg i 3D-design. Når vi åpner igjen, kan du få skrevet ut designet ditt på en av våre 3D-printere.

Hva kan du lage på 3D-printer? Det aller meste. Hylleknekter, knotter, nøkkelringer, pyntegjenstander, strikkepinnemålere, puslespill, klosser, mobilholdere, sjablonger... Bare for å nevne noe. Bruk fantasien! På dette bildet skriver vi ut skattekiste til et brettspill.

3d

Tinkercad

På Sølvberget bruker vi som regel et nettbasert program som heter Tinkercad til 3D-design. Man lager seg en konto, og kan logge på fra hvilken som helst datamaskin. Når du logger inn, vil du først se en del tutorials. Det anbefales å gjøre disse før du begynner å lage ditt eget design. Da lærer du deg hovedprinsippene, og kan eksperimentere videre selv.

I Tinkercad setter sammen og tilpasser ulike former. I høyremenyen kan man velge former, som for eksempel boks, sylinder og kjegle. Man tar tak i en form, og drar den inn på arbeidsbrettet. Der kan man tilpasse formen på flere måter. Man kan endre størrelse, og man kan dra i den slik at den blir slik man ønsker. Det finnes også innstillinger for å runde av kantene, gjøre den glatt eller kantete, med mer.

boks

Formene kan gjøres både faste og hule. Hvis du vil lage en kopp, tar du først en fast sylinder. Så tar du en hul sylinder som er mindre, og setter oppi, slik at koppen blir hul oppi. Deretter grupperer du dem. 

sylinder

Det er en fordel å ha mus med scrollehjul. Scrollehjulet bruker man til å zoome inn og ut. Man holder inne høyre museknapp for å vende på designet. En stor overgang fra å gjøre design todimensjonalt i forhold til tredimensjonalt, er jo at du får flere sider å se en figur fra. Alt kan se helt fint ut før du dreier på designet, men plutselig innser du at modellen faktisk ikke henger sammen. Derfor er det bare å øve og prøve seg fram.

 

Blockscad

Vitenfabrikken i Sandnes anbefaler programmet Blockscad. Dette er også et gratis nettbasert program. Nå i korona-tidene ligger det gratis opplæringsressurser tilgjengelig. Det finner du her. Dette er et mer kodebasert program. Ta gjerne en titt og prøv det ut!

Skrive ut

Vi hjelper deg veldig gjerne med å skrive ut designet ditt når vi åpner igjen! Eksporter designet ditt til en .stl-fil. Vi åpner den i et program som heter Cura. I dette programmet gjør vi noen innstillinger for hvordan utskriften skal bli. Blant annet legger vi på støtte hvis det trengs, og justerer hvor kompakt modellen skal være inni. Så "slicer" vi, det vil si at programmet definerer hvordan 3D-printeren skal legge lagene med filament. Deretter legges filen over på en minnepinne eller SD-kort som settes i printeren. Så er det bare å vente til utskriften er ferdig! Det kan ta noen timer, men du trenger ikke se på hele tiden.

Google+