Hopp til hovedinnhold

Lære norsk? Eller et annet språk?

Lære norsk? Eller et annet språk?

På biblioteket har vi et språkrom med bøkene du trenger for å lære språk. Pluss spill, PC-er, filmer og lydbøker.

Noe av det viktigste som ny i Norge er å lære seg språket. Det finnes mange muligheter i Stavanger for å gå på kurs. Det kan du lese om her

I 3. etasje på Sølvberget har vi nå innredet et språkrom, og tilbyr bøker og andre ressurser for å komme enda bedre i gang med å lære språket

PC-er

Pcer
Mange av de mest brukte språkkursene, som «Stein på stein»«Ny i Norge»«Her på berget» og «Klart det», har nettsider med oppgaver og lytteøvelser som supplerer lærebok og arbeidsbok. På Sølvberget har vi pcer du kan låne til dette formålet. Du logger deg på pcene med lånenummer og pinkode.

Bøker og ordbøker

andre språk

Det er høyt utlån av norskkurs på Sølvberget. Derfor har vi nå kjøpt inn en del nye eksemplar av de mest brukte. Vi kjøper inn flest av de kursene som brukes av skoler her i området. Det er lang lånetid på språkkursene våre, som kan lånes i åtte uker. De er sortert etter nivå og dette gjelder også andre språkkurs. For ønsker du å lære engelsk, tysk, arabisk, islandsk eller et annet språk? Vi har kurs på mange språk. Du kan søke og reservere på nettsidene våre. Bruk søkeordet språkkurs og navnet på språket du er på jakt etter.

På språkrommet finner du også ordbøker på mange språk, samt eksempler på norskprøver.

E-lydbøker

Med appen Libby får du tilgang til Pimsleur sine språkkurs på mobil eller nettbrett. Språkkursene er i lydbokformat og finnes på spansk, italiensk, japansk, fransk, tysk, tagalog, arabisk, koreansk og norsk. Alt du trenger for å bruke Libby er lånekort fra Sølvberget og pc, mobil eller nettbrett. Hvis du har lånekort fra et annet bibliotek, må du møte opp på Sølvberget med lånekort og legitimasjon slik at vi kan registrere deg. 

 

meetlybby

Slik kommer du i gang: 

  1. Last ned "Libby, by Overdrive"-appen. 
  2. Trykk på "Find my library". Smarttelefonen eller nettbrettet ditt vil selv lokalisere det nærmeste Libby-biblioteket.
  3. Velg "Sølvberget bibliotek og kulturhus" og trykk på "Yes".
  4. Trykk på "Add your card".
  5. Logg inn med lånekortnummer og pinkode. 

Du kan også bruke Libby på pc.

 

beatles

Tips om andre apper

I Memrise tar du rollen som en spion som skal ut i verdensrommet, og du lærer språk mens du spiller. Appen gir mulighet for å lære mange forskjellige språk, inkludert norsk. 

Duolingo er en spillbasert app. Målet er å bli flinkere i språk, slik at man kommer seg opp på høyere nivå. Før du begynner å spille velger du hvilket språk du skal lære, og norsk er ett av språkene som er tilgjengelig. Man velger selv hvor mange minutter man skal sette av til spilling hver dag, og får daglige påminninger om at det er på tide med en økt. Oppgavene kan være å oversette setninger, lytte eller snakke.  

Språkspill

new amigos

Vi har spillet «New Amigos», som er et brettspill hvor man skal gjette på ord og uttrykk. Spillet har spørsmål i tre vanskelighetsgrader, slik at man kan spille mot dem som har mer eller mindre erfaring enn seg selv.

I tillegg har vi språkkort både på nivå A1/A2 og B1/B2. Hvert kort har et spørsmål med tre svaralternativer og fasit. To eller tre deltakerer spiller sammen.

spørrekort

Filmer og lydbøker

En av grunnene til at vi i Norge er relativt flinke i engelsk, er at vi hører språket mye i filmer og TV-serier. For de som lærer norsk, kan det være lurt å se filmer eller høre lydbøker der man snakker norsk. Samtidig kan man gjerne lese boka. Vi har plukket ut filmer og lydbøker med god og tydelig uttale. Filmene fra språkrommet kan lånes i fire uker. 

stol

Bare spør hvis du ikke finner fram! Bibliotekarene er på plass i skanken for å hjelpe deg. Husk også at vi har språkkafé på Sølvberget fire ganger i uka. 

Google+