Hopp til hovedinnhold

Demokrati og medborgerskap

Demokrati og medborgerskap

Sølvberget står bak både undervisningsopplegg og artikler som kan knyttes til demokrati og valg. Biblioteket har også boklister med bøker om 22. juli og medborgerskap. 

Nedenfor er det undervisningsopplegg som kan benyttes til undervisning i videregåendeskole. De er produsert av Nord-sør-biblioteket i samarbeid med Global skole. Undervisningsoppleggene inneholder også lenker til andre ressurser, blant annet filmer, som kan brukes som selvstendige innganger til emnene demokrati og medborgerskap i skolen. Nederst er det boklister med både skjønn- og faglitteratur som kan bidra til innsikt i både utfordringer og betydningen av ulike sider ved demokrati og medborgerskap.

Undervisningsopplegg

En står fritt til å velge hvordan en bruker undervisningsopplegget. Det er mulig å benytte seg av ressursene under oppleggene i løpet av en skoletime, eller to. Men det er også mulig å ha større prosjektoppgaver knyttet til undervisningsopplegget.

Demokratiet i krise inneholder en artikkel fra Nord-sør-biblioteket med lenker til mer informasjon, og en liten introduksjonsfilm knyttet til artikkelen. Her finner en også To Hvor hender det? artikler fra NUPI, som kan brukes som selvstendige undervisningsopplegg. Samt lenker til flere filmer. En av dem er en filmserie i tre deler, How to fix Democracy, på engelsk uten tekst. Lettere tilgjengelig er gjerne episode fra serien Sånn er Norge med Harald Eia.

Under lærerveiledningen ligger det en Kahoot, som ikke er en Quiz, men en uhøytidelig spørreundersøkelse om demokratiske verdier. 

Det er flere innganger til å jobbe med dette undervisningsopplegget. Den inneholder også flere ressurser som kan benyttes. Blant annet tips om flere filmer som er fine innganger til problematikk knyttet til falske nyheter, sosiale medier og medborgerskap. NRK sin episode i folkeopplysningen "make Lillestrøm great again" er gjerne den som treffer skoleelever på videregående skole best. I lærerveiledningen kan en finne en Power Point presentasjon om kildekritikk og falske nyheter, og en Kahoot om samme tema. Der er det også beskrevet nærmere hvordan opplegget kan brukes. 

Boklister

 

Rogaland fylkeskommune

 
Støttet av Rogaland fylkeskommune i forbindelse med 22. juli markeringen.

Google+