Hopp til hovedinnhold

Koreakrigen?

Koreakrigen?

Jeg skal skrive en oppgave om Koreakrigen og da må jeg finne mer om: Holdninger, politikk, pressgrupper og økonomi. Vet du om noen bra bøker eller nettsider om dette?

Koreakrigen, pressgrupper og politikk

Dette var ganske kompliserte emner rundt Koreakrigen. Det meste som er skrevet om Koreakrigen har fokus den kalde krigen og internasjonal politikk. Nederst på siden finner du flere e-bøker om Koreakrigen generelt.

Noen punkt som berører emnene du nevner er:

  • I USA var det en utbredt antikommunisme, og en fryktet at Sovjet og kommunismens innflytelse skulle spre seg etter 2. verdenskrig. Det var grupper som støttet General MaCarthur i at en måte ta i bruk alle midler for å stoppe kommunismen, les mer om politikk i USA og Korekrigen. Her finner du også utdrag av en bok på engelsk om propaganda, politikk og holdninger rundt Koreakrigen i USA. 
  • Koreakrigen førte til en militariseringen av forholdet mellom øst og vest, og økte de militære budsjettene på begge sider.
  • Koreakrigen var også en viktig faktor i gjenoppbyggingen av Japan sin økonomi og teknologi. Japan ble en strategisk viktig alliert for USA.

Koreakrigen og den kalde krigen

Da Japan kapitulerte i 1945, var Sovjetunionen i ferd med å overta store deler av Japansk okkupert territorium i Nord-Øst-Asia. USA og Sovjet ble enige om å dele Korea-halvøya, som hadde vært okkupert av Japan fra 1910. USA tok kontroll over den sørlige, og Sovjet den nordlige delen av halvøya. Dermed var Korea delt i en kommunistisk og en vestlig orientert del etter 2. verdenskrig, og alt lå an til at Korea skulle bli en arena for den kalde krigen.

I 1950 ble den kalde krigen varm på Koreahalvøya. Nord-Korea gikk til angrep på Sør-Korea med Sovjet i ryggen. Etter kort tid støttet USA og flere andre vestlige land Sør-Korea med både soldater og utstyr. Norge bidro med feltsykehus. Kina støttet Nord-Korea etter hvert på samme måte. Den blodige krigen varte fra 1950 - 1953 og er formelt ikke avsluttet. Det er ikke inngått en fredsavtale, men kun en våpenhvileavtale. 

Nettsider med informasjon om Koreakrigen:

Norsk og dansk:

Nederst på siden finner du flere bøker med informasjon om Koreakrigen. 

Engelsk:

Dokumentar/film

Google+