Hopp til hovedinnhold

Konflikten i Den sentralafrikanske republikk

Hva er siste nytt om konflikten i Den Sentralafrikanske republikk? En av åtte er på flukt, halvparten av innbyggerne er avhengig av bistand, og landet står på randen til folkemord.

Siste Nytt:

Statlig kollaps

Situasjonen i Den Sentralafrikanske republikk har vært ustabil i mange tiår. Det har operert diverse militsgrupper i landet og alle forsøk på fredsavtaler har blitt kortvarig.

løpet av 2013 har situasjonen blitt meget kritisk. I mars 2013 kastet en løs sammensatt opprørskoalisjon president Bozize Det tok ikke lang tid før koalisjonen slo sprekker, og en fikk flere væpnende "bander" som fremdeles mente de representerte statens "voldmonopol". Koalisjonen Seleka bestod hovedsakelig av muslimske grupper, det har ført til at det har vokst fram rekke kristne motstands- og forsvarsgrupper. ca 50 % av befolkningen i landet er kristne, og bare 15 % prosent er muslimer.

Den nye makt situasjonen har ført en potensiell religiøs sekterisk konflikt, som ikke har vært så prekær tidligere, opp i dagen. Mange frykter at dette kan føre til massakrer på sivilbefolkningen fra begge sider, det er blitt rapportert om alvorlige overgrep mot sivile. Internasjonalt jobbes det med tiltak for å styrke sikkerhetssituasjonen i landet. Det er Franske og fredsbevarende styrker fra Den Afrikanske Union i landet, men de sliter med å kontrollere situasjonen bare i hovedstaden Bangui.

--------------------------------------------------------------------

Teksten nedenfor er fra 2009. 

Etniske opprørsgrupper i Nord, og LRA i sør

Helt siden uavhengigheten har Den sentralafrikanske republikk blitt preget av interne konflikter og kupp. Det preger også landet nå. Selv om regjeringen kom fram til en fredsavtale i 2008 med to opprørsgrupper er det flere grupper som er aktive i de nordlige delene av landet. I Tillegg har grupper fra den beryktede Ugandiske opprørsgruppen LRA (Lord Resistance Army) rykket inn i de sørøstlige delene av landet, via krigsherjede Kongo. Uganda har sendt soldater for å bistå i å bekjempe LRA.

Naboland

Med naboland som Sudan, Tsjad og DR Kongo trenger enn ikke mye intern ustabilitet for at det skal utvikle seg til væpnede konflikter. I Afrika ser en ofte at uroligheter i et land kan smitte over grenser til naboland. Afrikanske land, som ikke har kontroll over territoriet sitt, kan heller ikke kontrollere grensene sine. Geriljagrupper kan derfor lett krysse grenser. De har en trygg havn i et land mens de kriger i nabolandet. Det hender at regjeringer i de ulike statene indirekte støtter "sine" grupper som opererer, og bidrar til å svekke statsmakten, i nabolandet.

Interne forhold

Presidenten i landet er beskyldt for å være korrupt og å favorisere sin egen etniske grupper og den regionen av landet de kommer fra. Det er derfor stor misnøye både i befolkningen, og i militære hos de som sto utenfor presidentens indre sirkel.

Geriljagrupper som oppstår i Afrika kan ha et politisk og/eller etnisk utgangspunkt, men utvikler seg gjerne til å ligne mer på banditter eller mafiagrupper med ledere og unge men som bruker våpnene sine til å livnære seg uten alternative "karriere muligheter".

Volden i landet har ført til at er nærmere 300 000 mennesker på flukt og at ca 1. million mennesker, i et land med ca like mange innbyggere som Norge, trenger humanitær hjelp.

Google+