Hopp til hovedinnhold

Burma eller Myanmar ?

Mange av landets avisredaksjoner har bestemt seg for å bruke Myanmar. Har vi en god forklaring hvorfor Aung San Suu Kyi insisterer på å kalle landet for Burma?

Foto: Justin Blethrow Wikipedia Commons

Militærregimet står bak endringen

Det var militærregimet som endret det engelske navnet på landet til Myanmar. Demokrati bevegelsen bestrider militærregimet, som ikke er demokratisk valgt, sin rett til å endre navnet på landet. Navnet Myanmar blir til en viss grad assosiert med militærregimet.

Historisk bakgrunn

Uenigheten om navnet har også historiske røtter, og de viktigste argumentene dreier seg om Myanmar er mer inkluderende ovenfor landets minoriteter en Burma. Burma er navnet knyttet til majoritetsgruppen, og Myanmar er mer inkluderende. Noen i demokratibevegelsen mener dette kan være riktig, men finner det ironisk at regimet som har undertrykt og drept disse minoritetene skal endre navn på landet for at det skal være mer inkluderende. Et annet argument for å endre navnet var å bryte med kolonitiden, da britene brukte Burma.

Les mer om betydningen og den historiske bakgrunnen til navnene og uenigheten: Wikipedia: Names of Burma, Controversies.

Google+