Hopp til hovedinnhold

John Pilger: Verdens nye herskere

Boken er en sterk påminnelse om den vestlige verdens overgrep og ofte manglende respekt for menneskeverd i fattige land.

 

Den prisbelønnede journalisten John Pilger gir seg aldri med å være opprørt over urettferdighet og maktovergrep. Han er blitt en talsperson for de maktesløse, og kritiker av USA og vesten. Det han avdekker er ofte lite belyst i vestlig media og historieskriving.

Den nye imperialismen

I denne boken er det samlet essays om maktmisbruk, kapitalisme og globalisering; den skjulte brutaliteten til den nye imperialismen. - Hvilke krefter står bak når tilsynelatende humanitære demokratier støtter korrupte og brutale diktatorer, og står i front for handelsboikotter som fører til at hundretusenvis av barn får en smertefull død?

Suharto - Beste gutt i klassen

Han beskriver hvordan bortimot en million mennesker ble drept under kuppet til Suharto i Indonesia. Vesten, verdensbanken og internasjonaleselskaper var Suharto sin heiagjeng, og tolvte mann på laget. Britene bidro med troppetransport av militære til de mange øyene i Indonesia, USA kunne hjelpe med sambandsutstyr, og CIA sine lister over antatte Indonesiske sosialister og partimedlemmer. Slik ble massakrene mer effektive. Når de brysomme sosialistene var ryddet av veien sto verdensbanken klar med støtteordninger, og internasjonale selskaper delte bytte med det som antas som verdenshistoriens mest korrupte leder, Suharto. Kapittelet er kalt The Modell Pupil, og henspiller på Suhartos velvillighet ovenfor verdensbanken og vestlig kapitalinvesteringer, så lenge noe også havnet i hans lomme.

Irak og Afghanistan

Andre kapittel er viet til Boikotten av Irak og hvordan hundre tusenvis av barn må betale prisen med sin død for kampen om kontrollen av olje, og USAs ønske om vennlig innstilte regimer i Midtøsten. Du kan også lese om løgner, propaganda og tvilsom historieskriving i forbindelse med invasjonen av Afghanistan.

Google+