Hopp til hovedinnhold

Jan Zahl: Sommerfugleffekter

Utrustet med ironi, en god penn og hovedfag i statsvitenskap kan Zahl by på litt mer enn mange andre reisekildringer. Her blir en godt forsynt med både humor og politiske analyser.

På sin selverklærte søramerikanske nedtur møter turisten fra Jæren blant annet tåregassgranater og deltar i saftige latinamerikanske opptøyer. Opptøyer som ender med at hans reisefølge er i ferd med å bli innhentet av virkeligheten i form av argentinsk opprørspoliti med svingende batonger i Buenos Aires' smug, og plutselig forstår at her hjelper det ikke å trekke opp det norske passet og rope - fritt, jeg er turist og dette var en interessant opplevelse, men nå får det være nok.

Pakketurister og andre pakker

De fleste turister, om de nå tilhører kategorien masseturismens pakketurister eller ryggsekkturister som streber etter å oppleve det unike, får sitt pass påskrevet. Her går ingen, heller ikke forfatteren, fri for ironi og sarkasme.

Men boken har også andre sider. Ifølge Zahl er det ikke bare som turister vi ofte får framstilt en forenklet og tilpasset side av virkeligheten. Alt om Pinochet, Che Guevara og politiske- og økonomiskekriser i Sør-Amerika er ikke som den pakken vi lærer i Norge. Historien og politikken har flere sider.

Den kan presenteres med et annet perspektiv en bl.a. de tradisjonelt venstreorienterte korrespondentene i NRK har gitt oss fra Sør-Amerika. Innimellom vil mange føle at han går litt langt i sin iver etter røske opp i naive og såkalte politiske korrekte synspunkter fra Norge. Det er ikke fritt for at en også kan bli litt provosert, og brenner (inne) med motforestillinger.

Midtøsten

Jeg akter ikke å brenne inne med denne: Som så mange andre som har vært ute på tur har han truffet israelere, og nikket godtagende når de argumenterer med at nordmenn har det så bra at de ikke vet hva Midtøsten dreier seg om. Hvor hardt og fælt det er å være fra Israel, leve med palestinere som naboer og den evigvarende terrortrussel. - Nettopp derfor kan det kanskje være litt greit å se ting ovenfra, ikke sitte på hver sin side av en mur med en konstant bombetrussel hengende over hodet. Og en finner da alltid noen som er mer offer enn en selv, hvor mange palestinere fra vestbreddene eller Gaza var ute for å realisere seg selv og se verden i Sør-Amerika?

Lån bøker av Jan Zahl på Sølvberget.

Google+