Hopp til hovedinnhold

Njåls saga i en digital verden

Njåls saga i en digital verden

Njåls saga er den mest kjente av alle islendingesagaene hvor tema som ære og skam er sentralt. Frem til 30. juni kan du oppleve denne sagaen på en helt ny måte her på Sølvberget, som er det første stoppestedet etter Reykjavik.

Installasjonen Njåls saga - en sirkel av ære og skam, tar i bruk moderne teknologi og interaktiv formidling med utgangspunkt i en gammel og kjent tekst.

Prosjektet er utviklet i samarbeid med Biblioteket i Reyjavik (Borgarbókasafn Reykjavíkur), og tre bibliotek i Danmark: Gentofte bibliotek, Albertslund bibliotek og Biblioteket Frederiksberg. Det islandske designbyrået Gagarin som har laget installasjonen, spesialiserer seg på på interaktive digitale løsninger som tillater unike opplevelser og forståelse som kan deles.

I installasjonen brukes teknologi som scanner ansiktsuttrykk og knytter dem til folks følelser. Samme teknologi brukes for eksempel i studier knyttet til forbruksmønster og atferd. 

Njåls og Russen

Formålet med prosjektet er å styrke litteraturens rolle i fremtidens bibliotek, som skaper av: fellesskap, identitet med publikum i hovedrollen. Det skal utvikles ny formidlingspraksis hvor interaksjon, fortelling og sanselighet vekker fantasi og følelse og samtidig vitaliserer litteraturen.

Om Njåls saga

Njåls saga er den mest komplekse islendingesagaen vi kjenner, og Nordens viktigste bidrag til verdenslitteraturen. Den tar opp universelle og tidløse temaer som identitet, vennskap og kjærlighet – og ikke minst drap og hevn. Balansen mellom ære og skam er også viktig. På Island sies det at alle bør lese Njåls saga en gang i året.

Handlingen foregår rundt år 1000, men Njåls saga ble skrevet ned på slutten av 1200-tallet. Sagaen likner på en kollektivroman, og er en fortelling om et samfunn. Sentrale karakterer i Njåls saga er vennene Gunnar og Njål. Gunnar er heltemodig og uslåelig i kamp. Njål er klok, og den mest lovkyndige mannen på Island. De er begge fredelige menn, men på grunn av forpliktelser overfor familie og allierte blir de dratt inn i intriger som koster dem livet. Ansvarlig for drapet på Njål er Flose, som brenner ned huset til Njål med hele ætten hans inni. Bare Kåre, Njåls svigersønn, kommer seg ut av huset. Kåre hevner mordbrannen, og dreper mange før han og Flose tilgir hverandre til slutt.

Islendingesagaer

Det finnes omtrent 30 islandske ættesagaer, og nesten alle har anonyme forfattere. Islendingesagaene handler om de første islendingene som levde på 800-1000-tallet. Men fortellingene er skrevet ned flere hundre år etterpå, av kristne, lærde menn.

Sagaene refererer til historiske hendelser og skikkelser, og forteller gamle historier som har overlevd på folkemunne. For eksempel er det blitt slått fast at gården til Njål faktisk brant ned, og det er spor av muntlig overlevering i sagene. Likevel er islendingesagaene litteratur, og blir regnet som litterære klassikere. Stoffet er blitt gitt en kunstferdig form av dyktige forfattere.

Hør om Njåls saga i NRK Boks ferske podkast-episoder med Marta Norheim og Knut Hoem:  

NRK Bok - Norheim og Hoem fortel litteraturhistoria - NRK Radio

Historien om Njål og Gunnar fra Lidarende er en av de mest rørende skildringene av vennskap i norsk litteratur. Her møter vi også Gunnhild, en temmelig blodtørstig dame, som vet å ta det hun vil ha.

Klassebesøk og formidling

I perioden hvor installasjonen besøker Sølvberget inviterer vi til arrangementer som er knyttet til Island og sagatradisjonen. Vi inviterer elever og lærere i videregående skole til omvisning og formidling.

Påmelding skole til: hild.bakka@stavanger-kulturhus.no

3

SOL01731

 

Prosjektet Njåls saga er en del av Sølvbergets tilbud i forbindelse med Bokåret 2019.

Standard bred

 

 

 

NB! Ved å gå inn i installasjonen godtar du at det tas et bilde av deg som analyseres mens du er tilstede. Bildet blir ikke lagret, vist eller behandlet etter at du har gått ut av installasjonen. Hvis du vil vite mer om dine rettigheter, kan du lese dette i artikkel 5, 6 og 9 i Lov om behandling av personopplysninger (personopplysningsloven)

 

Google+