Hopp til hovedinnhold

Man kan printe hva som helst!

Man kan printe hva som helst!

Det er få begrensninger på hva du kan lage med en 3D-printer. 

På verkstedet på Sølvberget har vi to 3D-printere: Ultimaker 3 og Makerbot Replicator 2. Rogaland fylkeskommune låner oss nå i tillegg en Ultimaker i seks uker.

Hvordan virker så en 3D-printer? Kort fortalt lager man et design på en PC eller Mac, kobler datamaskinen til 3D-printeren, og så lager printeren det du har bestilt. På 3D-printeren til Sølvberget har det blitt laget alt fra små nøkkelringer til større modeller av bygninger. 

download

Inspirasjon finnes mange steder. Pinterest er et eldorado for kreative mennesker. Gjør du et søk på 3Dprinting ideas får du treff på alt fra potteplanter formet som spøkelsene i Pac-Man til smykker. Eller tenk å kunne lage disse skoene! Mange design ligger gratis og fritt tilgjengelig på nettet, blant annet på nettsiden Thingiverse.

Medisinsk 3D-print

Men 3D-printere kan lage mye forskjellig. Det har lenge forsket på 3D-printing av proteser til kjevebein og hofter, for å få dem nøyaktig tilpasset til den som skal ha dem. For barn som mangler for eksempel en hånd, kan 3D-printede hender være en løsning. Barn vokser fort, og med en 3D-printer kan man produsere billige proteser som er funksjonelle og ser ganske så tøffe ut.

 

Forskere jobber også med å få til å printe ut organer. Det er for få donorer til alle som står i venteliste for organtransplantasjon. Amerikanske forskere har klart å 3D-printe et øre. Dette kan du lese mer om her. 

Kakepynt og fine kaker

Det går også an å printe mat. I vinterferien kan du printe og designe din egen pannekake på Sølvberget! Bli med på workshop med Miguel Valenzuela, som står bak printeren PancakeBot.

 

Hvis du er interessert i å lage stilig matpynt, kan du lage designet på en PC, og få det printet ut i for eksempel sjokolade.

 

Fant du det du lette etter

Spørsmål merket * er obligatoriske.

Takk for tilbakemeldingen!

Vi svarer ikke på henvendelser her, men din tilbakemelding hjelper oss å gjøre nettstedet bedre!

Google+