Hopp til hovedinnhold

Bruk vinylkutteren vår!

Bruk vinylkutteren vår!

Vil du lære å lage trykk til T-skjorter eller handlenett? Eller vil du lage fine lykter eller bokser? Kom på åpent verksted!

Første gang jeg hørte om vinylkutting, trodde jeg det gikk ut på å kutte i vinylplater. For meg var akkurat dét ganske uinteressant, så jeg tenkte ikke videre på det. Hvorfor skulle jeg lære meg å kutte i vinylplater, liksom?

Men så fikk jeg gå på kurs, og forsto at vinylkutteren var en veldig kjekk maskin som kunne  brukes til mye forskjellig. Så begeistringen vokste! Jeg fikk laget meg julegaver og julekuler, og forsto at den lille svarte eller hvite maskinen har store muligheter. Vinylkutterne er allsidige og kan kutte i over 100 typer materialer, blant annet papir, kartong og stoff. På biblioteket har vi to vinylkuttere av merket Silhouette Cameo 3.

Det er mulig å bruke vinylkutteren i Verkstedets åpningstider. De er:

Torsdager kl. 15.00 - 19.00

Er du over 18 år og har kontrakt på Verkstedet, kan du komme i hele bibliotekets åpningstid, så lenge det ikke er andre arrangementer.

Vi har maskin og vinyl, og så tar du med det du har lyst å trykke på.

Trykk til klær

Bilde av handlenett

HTV står for Heat transfer vinyl. Dette er min favoritt. Har du et fint sitat du vil trykke på et plagg eller nett? Kanskje har du en klok tanke du vil at andre skal få glede av? Med HTV er det enkelt å overføre tekst eller bilde til tekstil. Man designer motivet i et dataprogram, eller henter et design på nettet (obs: pass på opphavsrettighetene). På clipart-sider på nettet, for eksempel openclipart.org,  kan du finne mange design som er fine å bruke. Ellers går det an å gjøre et bildesøk i Google, og avgrense på strektegninger. Her er et eksempel på søk etter tegninger av katter. Vi bruker programmet Silhouette for å tilpasse designet. 

Her er en video som viser hvordan man bruker vinylkutteren for å lage motiv til et nett for badetøy.

 

Klistervinyl

Hvis du heller vil sette budskapet ditt på en vegg eller en hard flate, brukes en annen type vinyl. Her er det fantasien som setter grensene. Klistervinyl kan settes på for eksempel matbokser, lykter og kopper. Vil du dekorere huset ditt med visdomsord er det denne du skal bruke. Hvis du vil ha inspirasjon, anbefaler jeg å se hva andre lager. På Facebook er det en veldig aktiv gruppe som heter Sihouette Cameo og Portrait Norge. Her viser folk hva de har laget, spør om råd og gir råd. 

Google+