Hopp til hovedinnhold

Litteraturhøsten på Sølvberget

Litteraturhøsten på Sølvberget

Lurer du på hva som skjer på Sølvberget og Kiellandsenteret til høsten? Programmet er klart, og vi gleder oss til å invitere til gode litterære opplevelser og spennende forfattermøter.

På grunn av den usikre situasjonen vi befinner oss i har vi i år valgt å dele høstprogrammet i to, slik at vi i første omgang kun lanserer programmet for september og oktober. Noen av arrangementene vil være digitale og strømmes via Facebook og Sølvbergets nettside.

Alle våre faste programposter går som normalt, men med noen begrensinger grunnet smittevernhensyn. Det blir bokprater, litteraturkvelder, klassikerlørdager og Kiellandsalonger. Vi markerer Bjørneboe-jubileum, inviterer til lesesirkler, og gleder oss stort til Kiellandforedraget som i år holdes av Linn Ullmann. Kapittelfestivalen går av stabelen 16.-20. september, og lørdag 21. november inviterer vi til Stavanger Sakprosafestival i samarbeid med Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) og Kåkå Kverulantkatedralen. Programmet for november og desember lanseres senere i høst, men vi kan allerede nå røpe at vi har mange gode navn å by på, blant annet kommer Dag Solstad og Erika Fatland til Stavanger på tampen av året.

Oversikten over høstprogrammet og informasjon om billettreservering finner du her: 

 

Bokprat – hver torsdag

Vi starter høstens bokprater 3. september med celebert besøk; Gaute Heivoll har fått strålende kritikker for sin nyeste roman Drøm om de levende. Boken er et portrett av forfatterens egen far og hans oppvekst i etterkrigstiden, og Heivoll skriver intenst og medrivende om jakten på lykken, og om å streve med å finne en retning i livet. Vigdis Hjorth er også aktuell med ny roman nå i høst, og kommer til bokpraten under Kapittelfestivalen. Møt henne i samtale med Sandra Lillebø om den vanskelige mor-datter-relasjonen, et tema begge forfatterne utforsker i sine nyeste utgivelser.

I år er det hundre år siden Jens Bjørneboe, en av våre største forfattere, ble født. I den anledning har vi invitert skuespiller Torstein Andersen til å framføre sin enmanns-forestilling som tar publikum med på en reise gjennom Bjørneboes spennende liv og forfatterskap. NRK-programleder Sigrid Sollund har skrevet boken Skikk og bruk. Praktisk folkeskikk for moderne mennesker og gir oss en innføring i reglene for et mer vellykket samspill mellom folk. Videre utover høsten kommer blant annet Nina Lykke for å fortelle om sitt forfatterskap, Torgrim Eggen gi oss et innblikk i livet og forfatterskapet til Axel Jensen og vi får besøk av Andreas Viestad, som serverer oss verdenshistorien i et måltid.

 

Litteraturkvelder – bærekraft og kulinariske reiser

Litteraturkveldene på Sølvberget blir inntil videre i digital utgave og kan strømmes via våre nettsider. Torsdag 24. september står grønn hverdag i fokus når journalist Marie Kleve deler sine erfaringer med hvordan hun og familien har jobbet mot en mer bærekraftig livsstil. Møt henne i samtale med forfatter og miljøaktivist Terje Torkildsen. 8. oktober inviterer Andreas Viestad til en kulinarisk reise i Italia. I boken En middag i Roma har matskribenten Viestad tatt for seg smakene og måltidene som har farget vår historie, og resultatet er en tankevekkende, underholdende og smaksrik presentasjon av verdenshistorien.

 

Klassikerlørdager – Colletts brev og Ulvens univers

Høstens første klassikerlørdag er viet Camilla Collett (1813-1895). Hun var nyskapende forfatter, kvinnesakspioner, kritiker og innflytelsesrik samfunnsdebattant. Marius Wulfsberg, litteraturviter og forskningsbibliotekar ved Nasjonalbiblioteket, har fordypet seg i Colletts etterlatte brev. Dette arbeidet resulterte høsten 2019 i utgivelsen Å være fri. Camilla Colletts brev 1852–63. Dette er brev hun skrev når hun var i ferd med å etablere seg som forfatter. Hva sier de om Colletts erfaringer som enke og mor, forfatter og feminist?  

I oktober tar Anemari Neple oss med inn i Tor Ulvens univers. Ulven regnes som en av våre viktigste og mest originale lyrikere, og Neples bok En annen verden. Ro og refleksjon i Tor Ulvens forfatterskap gir et innblikk i et av de mest sentrale forfatterskapene i nyere norsk litteratur. 

 

Kiellandsalonger – om krim, biografier og sammenhengen mellom liv og diktning

Høstens første Kiellandsalong inngår i programmet til Kapittelfestivalen. Vi har invitert Agnes Ravatn og Jørn Lier Horst til å undersøke hvorfor vi nordmenn er så begeistret for krimlitteratur. På tross av sin svært ulike bakgrunn har begge forfatterne beveget seg inn i krimsjangeren. Horst er tidligere etterforskningsleder i politiet, og har gjort stor suksess med krimromaner for både voksne og barn. Ravatn er prisvinnende forfatter og skribent. Hennes nyeste roman Dei sju dørene fra 2019 handler om en litteraturprofessor som plutselig snubler over en mordgåte. 

Torsdag 29. oktober kommer Torgrim Eggen for å snakke om det å skrive om andres liv og om biografien som sjanger. Eggen mottok Brageprisen for biografien Axel. Fra smokken til Ovnen – storyen om Axel Jensen, en av våre mest myteomspunne forfattere. Samtalene ledes av forfatter og professor i litteratur Janne Stigen Drangsholt.

 

Feministisk lesesirkel på Kiellandsenteret

Feministisk lesesirkel er et tilbud til de som ønsker å lese og diskutere bøker i felleskap med andre, og som er nysgjerrig på feministisk litteratur. Lesesirkelen samles en tirsdag i måneden i Salongen i fjerde etasje. Datoer og klokkeslett for samlingene, samt månedens bok publiseres på Sølvbergets Facebookside.

 

Smitteverntiltak høsten 2020

Sølvberget følger Helsedirektoratets retningslinjer for arrangementer. På grunn av covid-19-pandemien må Sølvberget, som ansvarlig arrangør, vite hvem som er til stede på aktiviteter og arrangementer. Du må forhåndsbestille gratisbilletter på sølvberget.no. Dette gjelder både for enkeltpersoner og grupper. For å sikre rask smittesporing, må alle billetter være registrert med navn på den enkelte deltaker. Dette innebærer at det kun er mulig å bestille én billett om gangen. På grunn av avstandsregelen har vi redusert publikumskapasitet, og vi ber publikum om å vise hensyn og ikke reservere flere billetter enn det som skal benyttes, for at flest mulig få plass på arrangementene.  

Alle våre ansatte er pålagt å ivareta god håndhygiene, overholde avstand og holde seg hjemme om de er syke, og vi oppfordrer vårt publikum til å gjøre det samme. 

Google+