Hopp til hovedinnhold

Johan Harstad holder årets Kiellandforedrag

Johan Harstad (foto: John Erik Riley, Gyldendal Norsk Forlag)

Kiellandforedraget tar utgangspunkt i spørsmålet om hvorfor litteratur er viktig. I år skal spørsmålet besvares av Stavanger-forfatter Johan Harstad. 

Johan Harstad (f. 1979) er en av våre viktigste samtidsforfattere, og vant nylig Doblougprisen 2019. Hans første roman Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? ble utgitt i 2005, og er siden oversatt til en rekke språk. I 2017 fikk Harstad Sultprisen for sitt forfatterskap, og året etter mottok han den nederlandske Europese Literaturrprijs for storverket Max, Mischa & Tetoffensiven (2015)

Max-Mischa-Tetoffensiven_Fotokreditering-Gyldendal

Tidenes rogalandsforfatter?

Mer lokalt er Johan Harstad en av få forfattere med hele to nominerte titler til tidenes rogalandsbok, som skal kåres under Kapittelfestivalen i september. Vi er derfor ekstra glade for at det nettopp er Johan Harstad som skal holde Kiellandforedraget på årets festival. 

Kiellandforedraget ble opprettet i forbindelse med åpningen av Kiellandsenteret på Sølvberget, og skal holdes av en sentral skandinavisk forfatter én gang i året fram til 2025. Foredraget er tidligere holdt av forfatterne Olaug Nilssen og Vigdis Hjorth.

Nyttepoesi

Alexander Kielland var en av det moderne gjennombrudds menn, og forfatterskapet hans handlet i stor grad om å sette problemer under debatt. "Og at være en ærlig Tilhænger af Nyttepoesien er min Stolthed" skrev han i et brev til Edvard Brandes etter utgivingen av romanen Arbeidsfolk i 1881. Med Kiellands begrep om nyttepoesi som utgangspunkt, skal Kiellandforedraget reflektere rundt litteraturens betydning og nytte for individer og for samfunnet.

Kjøp billetter

Kjøp billetter til Kiellandforedraget:

Kjøp festivalpass til redusert pris før 15. juni:

Google+