Hopp til hovedinnhold

Høsten på Kiellandsenteret

Høsten på Kiellandsenteret

Lurer du på hva som skjer på Kiellandsenteret i høst? I november kan du få med deg Filsofisk salong, Kiellandsalong om sorg i litteraturen og Klassikerlørdag om Stefan Zweig

Filosofisk salong

I oktober starter vi opp med et nytt konsept: Filosofisk salong. En filosof og en forteller har latt seg inspirere av Alexander Kiellands ideer om litteratur som samfunnskritikk og inviterer til undring, nysgjerrighet og refleksjon over små og store spørsmål i felleskap. Det blir totalt tre salonger fra mot jul, alle med ulike temaer. Filosof Ingun Myhre Larsen er ansatt ved fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora ved Universitetet i Stavanger.  Marianne Stenerud er profesjonell historieforteller og jobber med både barn, ungdom og voksne.

Arrangementet passer for både ungdom og voksne, og finner sted på Kiellandsenteret i fjerde etasje på Sølvberget.  Gratis inngang.

Klassikerlørdag

Vi fortsetter med vår populære serie Klassikerlørdag, og fram mot jul skal vi utforske forfatterskapene til Stefan Zweig, Torborg Nedreaas og den evig aktuelle William Shakespeare.

 

Kiellandsalong

Høstens første Kiellandsalong gikk av stabelen under Kapittel-festivalen og hadde naturlig nok kropp som tema. I november møtes forfatterne Tiril Broch Aakre og Mattis Øybø for å snakke om sorg i litteraturen. Begge samtalene ledes av forfatter og litteraturviter Janne Stigen Drangsholt.

Vi har kåret «Tidenes rogalandsbok»

Garborg, Kielland, Renberg eller Fløgstad? Eller kanskje Obstfelder? Hvem har skrevet tidenes rogalandsbok? Fylket vårt har en rik litterær tradisjon, og svært mange aktive forfattere. I anledning Bokåret 2019 retter vi fokus mot rogalandslitteraturen. I samarbeid med Kapittel-festivalen og Stavanger Aftenblad skal vi kåre «Tidenes rogalandsbok». Målet med prosjektet er å skape engasjement, leseglede og å formidle litteraturarven fra fylket vårt.

En fagjury har nominert femti ulike verk som representerer et utvalg av litteraturen fra Rogaland. Av disse er ti verk allerede stemt fram som favoritter. Aftenbladets lesere stemte fram en vinner, som ble offentliggjøres under Kapittel lørdag 21. september – hvor både levende og "døde" rogalandsforfattere var til stede for å motta heder og ære. Garman & Worse av Alexander L. Kielland ble kåret til tidenes Rogalandsbok. 
En oversikt over de ti bøkene på kortlisten finner du her.

Årets Kiellandforedrag

Kiellandforedraget tok utgangspunkt i spørsmålet Hvorfor er litteratur viktig? Med Kiellands begrep om nyttepoesi som utgangspunkt skal Kiellandforedraget reflektere rundt litteraturens betydning og nytte for individet og for samfunnet. I år var det  Stavanger-forfatteren Johan Harstad som besvarte dette spørsmålet. Harstad har gitt ut en rekke romaner, og var med sin første roman Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet? (2005) med i kåringen av Tidenes rogalandsbok.

Kiellandforedraget ble opprettet i forbindelse med åpningen av Kiellandsenteret på Sølvberget, og skal holdes av en sentral skandinavisk forfatter én gang i året fram til 2025. Foredraget er tidligere holdt av forfatterne Olaug Nilssen og Vigdis Hjorth.

 

Google+