Hopp til hovedinnhold

Fuglar i lyrikken

Fuglar i lyrikken. Foto: Nynorsk kultursenter.

I sommer presenterer Kiellandsenteret vandreutstillingen «Fuglar i lyrikken». I tilknytning til utstillingen tilbyr vi en rekke fugleaktiviteter for familien i juni og juli.  

For lesetips om fugler i litteraturen, se her.  

Vandreutstillingen som vises i 1. etasje på Sølvberget, er produsert av Nynorsk kultursentrum. Både kunsten og litteraturen kler seg i fugledrakt, synger, kvitrer og flyr. Her er dikt for barn, sanglyrikk, dikt om fantasi og dikt som belyser hvordan vi mennesker utgjør en trussel for fuglenes livsvilkår. I tilknytning til utstillingen kan du låne med deg bøker om fugler i alle sjangre. Ta også turen opp i 4. etasje og lær mer om fugleelskeren Alexander Kielland og hvordan ulike fugler dukker opp som motiv i forfatterskapet hans. 

Fugler i litteraturen, fugler i byen
Alexander Kielland:
Natt og dag fløy trekkfuglene nordover. Og alt eftersom de kom over kjente steder, dalte hver flokk til sitt hjem, ropende farvel til dem som skulle enda lenger, spredende liv og lystighet over det gamle, forfrosne Europa – i skog og mark, rundt menneskenes hus og langt ute i sivet i de store stille sjøer. (Alexander Kielland, «Arbeidsfolk», 1881)

Fugler er et gjentakende motiv i både kunst og litteratur, og de dukker opp i tekster fra antikken, i Bibelen, i eventyr og i mytologien. Hva symboliserer fuglene i diktekunsten, og hvordan skriver noen av våre mest kjente lyrikere og tekstforfattere i dag om disse skapningene som omgir oss daglig, men som vi kanskje ikke alltid legger så godt merke til? Hva skrev Alexander Kielland om fugler, og hva vet du egentlig om det rike fuglelivet i byen vår?

Fugleelskeren Kielland

Kielland på torget

Utstillingen kan også knyttes til Alexander Kiellands liv og virke. Kielland var veldig glad i fugler, han brukte dem som motiv i diktningen sin og han hadde et glødende engasjement for vern av fuglelivet langs jærkysten. Han var også en av de første norske forfatterne som brukte litteraturen til å uttrykke bekymring for menneskenes påvirkning på naturen.

Natur vs. kultur

I Kiellands forfatterskap stilles ofte det naturlige i kontrast til det kunstige og sykelige ved kulturen. Forfatteren, som var inspirert av Darwins natursyn, tar ofte dyrenes og fuglenes parti, og tematiserer menneskenes tankeløse rasering av natur og dyreliv. Et helt kapittel i romanen Arbeidsfolk er viet trekkfuglene. Her beskriver Kielland fuglenes reise fra Afrika og nordover mot Europa, og viser hvor stor betydning fuglenes årlige tilbakekomst betyr for det vårlige landskapet. I tekstsamlingen Mennesker og dyr fra 1891 finner vi også mange vakre og poetiske beskrivelser av fugler og dyreliv, iblandet krass kritikk av menneskenes noe uharmoniske samspill med naturen.

 

Moderne natursyn

Kielland presenterer et moderne natursyn som kan leses som en forsmak på dagens øko-litteratur, det vil si tekster som på ulikt vis omhandler vår tids bekymringer rundt klima – og miljøspørsmål. Den pågående debatten om jordvern på Jæren, lokalisering av vindkraftanlegg og andre former for menneskelig inngripen i naturen gir Kiellands tekster fornyet relevans. Mange av utfordringene han problematiserte gjennom litteraturen for nærmere 150 år siden er enda mer aktuelle i dag.

Aktiviteter og arrangement  i juni og juli:

I forbindelse med utstillingen tilbyr vi en rekke aktiviteter i juni og juli i samarbeid med Stavanger museum, Naturvernforbundet, Besøkssenter våtmark Jæren og Mostun natursenter. Bli med på fugleverksted, måkebingo, lån bøker om fugler, bli med på ringmerking av fugler i Breiavatnet og utforsk byens fugleliv på en guidet tur med en ornitolog.

Fulgeprogram og aktiviteter vil legges ut her. Noen av aktivitetene krever påmelding.

Fugler i litteraturen

Brit Bildøen: Tre vegar til havet

Tarjei Vesaas: Fuglane

Mikkjel Fønhus: Stortiuren Redalsrusken

Richard Bach: Måken Jonathan

Helen MacDonald: H for hauk

Gøhril Gabrielsen: Ankomst

Agnes Ravatn: Fugletribunalet

Gro Dahle: Alle fugler

Roy Jacobsen: Fugler og soldater

Haruki Murakami: Trekkoppfuglen

Ingvar Ambjørnsen: Fugledansen

Geir Gulliksen: Ung trost klokken fem om morgenen i en brusende alm

Klaus Böldl: Fuglepust

Karl Ove Knausgård: Fuglene under himmelen

Merethe Lindstrøm: Fuglenes anatomi

Arne Garborg: Haugtussa (deler av)

Kjartan Fløgstad: Due og drone

Henrik Langeland: Hauk og due

Wilbur Smith: En spurv til jorden

Ebba Haslund: Spurv i hanedans

Donna Tart: Stillitsen

Ted Hughes: Crow

Edgar Allen Poe: The Raven

Harper Lee: Drep ikke en sangfugl

Hilary Mantel: Falkejakt

Vigdis Hjorth: Henrik Falk

Anton Tsjekhov: Måken

Sissel Lie: Rød svane

Eyvind Flaten: Det stig ei svane

Alistair MacLean: Ørneredet

Lars Ramslie: Liten fugl. Alt som blir gjort av kjærlighet

J. A. Baker: Vandrefalken

Sigbjørn Skåden: Fugl

Google+