Hopp til hovedinnhold

"Jeg fant det på Google"

Katten Linus koser seg inne i kulden.

Hva har en katt som sover inne i kulden med hvordan Google plukker ut informasjon for oss å gjøre?

Hvis man trenger informasjon om noe, vil de fleste google. Mange sier da at de har lest informasjonen de bruker på Google.

Tidligere stemte ikke dette, for i trefflista fikk du bare opp lenker til relevante nettsider som du kunne klikke deg videre inn på. Google var "bare" en søkemotor. Slik er det ikke lenger, Google har blitt mer intelligent. Nå plukker også Google ut informasjon fra enkelte nettsider, og presenterer denne for deg som et svar, slik at du slipper å forlate søkemotoren. Hvordan Google presenterer svar kan du lese om her

Hva med katten?

Når vi nå har en uvanlig kald vinter med mange minusgrader, ble jeg usikker på om katten min burde være ute om natten. Dermed googlet jeg søkefrasen «katt ute i minusgrader». Google har da plukket ut et avsnitt fra nettsiden til Myrbø dyreklinikk og presenterte denne for meg:

katt minusgrader

La katten være ute, men ikke så lenge, sier de. Det høres jo fornuftig ut. Katten vil ut og sole seg midt på dagen. Det som trekkes fram i trefflista fra adressa.no er at katten ikke er laget for minusgrader, og at man bør tenke seg om før man lar katten være ute i ti minusgrader. Betyr dette innekatt hele kuldeperioden? Går man inn i artikkelen og leser, står det akkurat det samme som hos Myrbø dyreklinikk. La katten være ute litt, men ikke for lenge.

Dette viser at det er lurt å klikke seg inn på de ulike treffene og se hva som står videre. To setninger summerer dårlig opp innholdet i en hel artikkel. Så katten ble stort sett inne i sprengkulden, med noen lufteturer. Og når vår veldig skumle toåring er inne og våken, da stikker han fort mot døra og vil finne seg et trygt sted ute. 

Hvordan avsløre sider med falsk informasjon?

En rogalending er ikke så vant med denne kulden, så da er det greit å ha gode kilder å støtte seg på. I dette tilfellet var kildene enige, og viser god informasjon. Men det er ikke alltid tilfellet når du leter etter informasjon eller nyheter på nettet.

NRK har en god artikkel som kan hjelpe deg å avsløre falske nyheter. 

Her nevnes fire punkter man bør se etter:

  1. Pass deg for sterke følelser
  2. Sjekk alltid kilder
  3. Gjenkjenn propaganda
  4. Pass deg for botter og troll

I eksempelet med katten min over, hva om noen hadde ønsket å spre falske nyheter for å skade katter? Kanskje noen som er lei av kattebæsj i bedet sitt, så sitt snitt til å spre falsk informasjon. Et menneske med onde hensikter kunne lett ha laget en nettside, og hevdet at katter bare har godt å være ute i kulden, og at pelsen beskytter uansett. Kunne noen tenkes å sitte hjemme og godte seg ved tanken på at katter får frostskader på potene og urinveisinfeksjon? 

I dette tilfellet kunne man sett etter sterke følelser, som kom tydelig til uttrykk. Sinte og beskrivende ord om katter, og gjerne eiere deres også. Eksempelet er kanskje litt søkt, men illustrerer hvordan følelser kan avsløre en forfatter. 

En kattehatende side hadde nok heller ikke stemt så godt overens med andre kilder. Kildene vi fikk opp i google-søket var ganske samstemte, noe som lover godt. Det å sjekke kilder opp mot hverandre er viktig både når du Hvis jeg fant en side av en som tydelig mislikte katter, og skrev noe helt annet enn de andre, ville dette være tegn på at man hadde med en dårlig kilde å gjøre.  

Vil du lese mer om kildekritikk? Her finner du videre informasjon om hvordan man kan bedømme kilder:

Google+