Hopp til hovedinnhold

Hvordan starte en litteraturgruppe?

Lesesirkel (foto: https://www.pexels.com/@fotios-photos)

Hvordan starter man en litteraturgruppe? Hva kan Sølvberget hjelpe litteraturgrupper med? Hvilke bøker skal gruppen lese?

Det finnes flere varianter av litteraturgrupper, men de fleste starter omtrent som dette: finn noen leseglade mennesker, og bli enige om hvor ofte dere skal møtes, og hvilke bøker dere skal lese. Kanskje kan dere bytte på å bestemme hvilken bok gruppen skal lese til hver gang? Eller kanskje dere bare vil snakke om forskjellige bøker dere har lest siden sist? 

Uansett er det interessant å få i gang en samtale om litteratur, og utveksle tanker og refleksjoner. Slik kan leseropplevelsen bli enda sterkere, og ikke minst kan dere inspirere hverandre til videre lesing!

Hvordan starte en litteraturgruppe

 1. Snakk med venner og kjente om å starte en litteraturgruppe. Kanskje flere har det samme ønsket?
 2. Besøk Sølvbergets arrangement Hvordan starte en litteraturgruppe. Her får du en introduksjon til hvordan du kan etablere en litteraturgruppe og få den til å fungere. Kanskje møter du andre som er ute i samme ærend?
 3. Kontakt oss på laering@solvberget.no. Vi kobler sammen de som ønsker seg en litteraturgruppe, men som ikke har nettverk til å starte en på egen hånd.

Hold fokus i samtalen

Noe av det mest positive med litteraturgrupper er den sosiale biten. Samtidig som man utvider sitt litterære repertoar, får man innsikt i andres tanker og blir bedre kjent med litteraturen, hverandre og kanskje til og med seg selv. Det kan likevel være godt med noen spilleregler for å lettere holde tråden i samtalen, og passe på at alle får muligheten til å delta.

 1. Sett en tidsfrist for møtet. Sett eksempelvis av en time til å snakke om boka, når tiden er over ut kan dere gå videre til andre tema.
 2. Ha fokus på boken dere har valgt. Det  er ofte fristende å trekke paralleller til eget liv eller andre bøker, men knytt disse erfaringene til teksten.
 3. Vis hensyn til andre som prater og gi rom til å ha egne meninger. Det finnes ingen gale svar.
 4. Fordel roller i forkant av møtet og bytt på dem mellom hvert møte. Dere kan ha både ordstyrer og sekretær, her er det bare fantasien som setter grenser. Bruk for eksempel rollekort til inspirasjon.

9 spørsmål som kan stilles til alle bøker

 1. Hvilke tanker gjør du deg om tittelen på boka, er den meningsfull, eller ville du gitt en annen tittel?
 2. Hvilke tema er viktig i boka, hvordan kommer de frem?
 3. Hva gjorde personene i fortellingen interessante?
 4. Er fortelleren pålitelig?
 5. Foregår boka på et sted eller i en tidsepoke du kunne tenkt deg å reise til? Hvorfor/hvorfor ikke?
 6. Minner denne boka om andre bøker du har lest? For eksempel med samme stemning/intensitet, samme tematikk eller forfatterens øvrige bøker?
 7. Lærte du noe av boka?
 8. Hvilke tanker og følelser satt du igjen med etter lesingen av boken?
 9. Hvordan opplevde du språket i boka?

Hva kan Sølvberget hjelpe litteraturgrupper med?

 • Litteraturgruppebord – Har du en lesesirkel, men ikke et sted å være? Da kan du booke Litteraturgruppebordet vårt, som befinner seg i 2. etasje på Sølvberget: Hvis du har en lesesirkel og vil reservere bord å samles rundt på Sølvberget, kan du gjøre det her. Vil du bestille Litteraturgruppebord på Madla? Ta kontakt på madla.bibliotek@solvberget.no
 • Lesesirkelsamlingen – Biblioteket har både skjønnlitterære- og sakprosabøker, som vi har fem eller flere eksemplarer av, og som egner seg for lesesirkler. 
 • Lesetips - følg med på nettsidene våre for anbefalinger og lesetips, og gå på arrangementer og bokprater.

Skjønnlitteratur vi har 5 eller flere eksemplar av  

Disse bøkene har vi mange av - klikk for å reservere!

Google+