Hopp til hovedinnhold

Hvordan lære seg norsk via nettet? Lett og gratis

Hvordan lære seg norsk via nettet? Lett og gratis

Det er viktig å lære seg norsk når man flytter til Norge. Når du kan norsk, er det lettere å få jobb og bli kjent med nordmenn. Man kan ikke få permanent oppholdstillatelse uten kunnskaper i norsk, og livet er vanskeligere når en ikke kan språket.

 

Her på biblioteket skjønner vi godt at det ikke er alle som kan betale norskkurs og kjøpe tekstbøker som ofte er dyre. Dessuten vet vi at ventetiden på tekstbøker kan være lang. Derfor vil det nevnes her flere gratis nettressurser som kan hjelpe deg å beherske norsk:

 

LearnNow

LearnNow er et av de beste gratis norskkursene som finnes på nettet. Det inneholder alt som du trenger – gode tekster, ordlister, grammatikk og lydøvelser. Du kan velge mellom engelsk, spansk, polsk, arabisk og tigrinja som instruksjonsspråk.

 

CALST

Har du lyst til å bli bedre i norsk uttale? CALST er en nettbasert treningsplattform som dekker 1000 norske ord og uttrykk. Her kan du øve på uttale, og det beste er at man kan velge mellom forskjellige dialekter.

 

Loecsen

Dette kurset er akkurat det som en nybegynner trenger. Enkelt og tilgjengelig!

 

Youtube

Hvis du hører til dem som liker best videoer, da må du sjekke disse Youtube-kanalene. Norsklærer Karense og Norwegian Teacher Karin kan forklare mange nyttige ting i forbindelse med norsk grammatikk og vokabular. For eksempel, her kan du lære mer om forskjellen mellom Stavanger-dialekt og bokmål. I tillegg er det mange tips for dem som planlegger å bestå Norskprøve.

 

Ordbøker

Google Translate kan virke som en fristende løsning, men det er ofte at kvaliteten på oversettelsen ikke er god nok. Særlig hvis man prøver å oversette en hel setning! For å unngå dette kan du bruke en rekke andre elektroniske ordbøker. Clarify er et godt alternativ siden den inneholder 15 forskjellige språk med oversettelse fra og til norsk: arabisk, finsk, gresk, japansk, kinesisk, koreansk, kroatisk, nederlandsk, polsk, portugisisk, russisk, thai, tsjekkisk, tyrkisk og vietnamesisk. Du kan få tilgang til den gjennom vår Bibliofil-app, og mer om våre digitale tjenester kan du lese her.

Et annet alternativ er LEXIN. Denne nettsiden er spesielt nyttig for minoritetsspråklige elever i grunnskolen, videregående og voksenopplæring, og inneholder 17 språk: arabisk, burmesisk, dari, filipino, kurdisk – kurmanji og sorani, litauisk, persisk, polsk, russisk, somalisk, tagalog, tamil, thai tigrinja, tyrkisk, urdu og vietnamesisk.

 

Grammatikk

Synes du at grammatikk er vanskelig? Har du problemer med å skille mellom preteritum og perfektum eller bestemt og ubestemt form? Den gode nyheten er at grammatikk består av regler, og regler kan man lære hvis de er klare nok.

grammatikk.com kan du finne kort og klar forklaring på alt som har å gjøre med norsk grammatikk. En del oppgaver som du kan øve deg på ligger på IGIN og Exploring Norwegian Grammar. Her kan du laste ned en kort oversikt over norsk grammatikk på engelsk.

Det er verdt å sjekke Nasjonalbibliotekets database for gamle utgaver av tekst- og grammatikkbøker. Nesten alle bøker utgitt før 2000 har blitt digitalisert, og man har gratis tilgang til dem. For eksempel, denne boken er en klassiker og er tilgjengelig både på engelsk og norsk.

 

Lykke til! Ikke glem å sjekke nettsidene våre og besøke språkkafe på Sølvberget.

Google+