Hopp til hovedinnhold

Hva skiller de politiske partiene?

Stortinget (foto Wikimedia Commons/Andreas Haldorsen)

Enten man stemmer det man alltid har gjort eller beveger seg til et nytt parti, kan det være greit å sette seg litt inn i ideologiene som skiller partier fra hverandre.

Har du testet ut de ulike valgomatene? NRK, TV2, Stavanger Aftenblad, Aftenposten og flere til har tester der du svarer på spørsmål, og vipps så får du vite hva du bør stemme på. Men når du har fått vite at du bør stemme for eksempel Venstre, Arbeiderpartiet eller Fremskrittspartet, hva er det egentlig du skal stemme på?

Røde og blå partier 

Partiene i Norge er delt inn etter en venstre-høyre-dimensjon, og denne viser hvor opptatt de er av økonomisk utjevning og offentlig planlegging og kontroll. Jo lenger til venstre partiet er, jo «rødere» er det. Det vil si at de er svært opptatt av økonomisk utjevning. Partiene til høyre regnes som «blå», eller borgerlige.

I midten av denne aksen finner vi sentrumspartiene Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Miljøpartiet de Grønne plasserer ikke seg selv på denne aksen. 

Om ideologier

 

Nettsider

Alle partiene har beskrivelse av hva de står for, og hva som er deres hjertesaker, på sine nettsider. Her er lenker til de største partienes prinsipprogram: Rødt, SV, Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Miljøpartiet de Grønne, Venstre, Høyre, Fremskrittspartiet

Bøker om partiene og ideologier

Google+