Hopp til hovedinnhold

Historien om Våland

Våland

Våland, med sine hvite hus og fine hager, er et fint syn like ved Stavanger sentrum. Nå vil vi prøve å bli litt bedre kjent med bydelen.

Det nærmer seg Mablis-festivalen. Da vil Vålandsparken bli fylt av musikkglade mennesker og fin musikk. I år stiller artister som Kvelertak, BigBang og Razika for å skape god stemning. Hva slags bydel er det Mablis-artistene spiller i? Vi tar et lite dykk ned i Vålands historie.

Utmark

utsikt fra våland mot nord ca 1900 til 1910

Utsikt fra Vålandstårnet ca 1900. Kilde: Stavangerbilder.no

Stavanger er en by som har vokst og hatt stor befolkningsvekst siden starten av 1900-tallet. Det Våland som vi nå kjenner som et tettbebygd boligområde, var utmark under Bispeladegård fram til begynnelsen av 1800-tallet. Denne utmarken ble da delt opp, og én av delene ble til gården Våland. Da var området utenfor Stavanger kommunes grenser.

I henholdsvis 1879, 1905 og 1923 ble nye deler av Våland innlemmet i Stavanger. I denne perioden ble det også bygget mange nye boliger. Hovedsakelig var dette horisontaldelte tomannsboliger i tre, slik vi kjenner til at står på Våland i dag. Bygningsloven av 1896 bestemte at husene verken kunne ha mer enn to etasjer eller være over 300 kvadratmeter store.

Fra den perioden er også Vaaland Dampbakeri & Conditori verdt å nevne. Bakeriet ble etablert i Muségaten i 1913, og er altså over 100 gammelt. Herr Knutsen averterte i Stavanger Aftenblad at han hadde installert bakerovn i huset sitt, og det var starten på et bakeri som fremdeles er i drift. 

Vålandstårnet

vålandstårnet

Vålandstårnet. Kilde: Stavangerbilder.no

På toppen av Våland ruver Vålandstårnet. Dette vanntårnet ble bygget i 1895. Tårnet hadde vokterbolig for byens første trykkvannsbasseng. Det vil si at det ble pumpet vann fra Mosvatnet til to basseng på toppen av Vålandstårnet, og dette vannet var byens drikkevann. Dette varte til 1931, da Store Stokkavann ble hovedvannkilden til Stavanger. Nå er det kafé i tårnet på søndager, og det leies ut til frivillige lag og forreninger.

 

Ryfast

Ryfast-byggingen er noe som har påvirket hele bydelens utseende, og nå er det ikke lenge igjen til fastlandsforbindelsen til Ryfylke åpner. Gamlingen ble flyttet i dragsuget av byggingen. Gamlingen ble oppført i 1956, og siden det har mange verdensproblemer blitt løst i badstuene. Navnet kommer av at Stavanger stadion lå her tidligere. Når den nye stadion åpnet, og man tok i bruk gamle stadion til idrett, ble denne kalt Gamlingen.

gamlingen 1988

Gamlingen 1988. Kilde: Stavangerbilder.no

Les mer om Våland her:

Google+