Hopp til hovedinnhold

Har du hørt om Chromebook?

Chromebook. Cop: Carol Rucker

I Stavanger har kommunen vedtatt at alle elever i grunnskolen skal få en Chromebook. Hva er egentlig det?

Enkelt sagt er en Chromebook en datamaskin. Du har en skjerm og et tastatur, du kan lese og skrive, gå på internett og spille spill. En Chromebook bruker Googles operativsystem ChromeOS, i motsetning til en «vanlig» PC som bruker Windows eller Linux, eller en Mac som bruker iOS. For de aller fleste av oss har dette liten betydning.

Chromebook-en er lett, bråker ikke, har god batterikapasitet, er rimelig, og den er lett å bruke og lett å like. Men på ett punkt skiller den seg ut fra en «vanlig» bærbar PC: Den har svært liten lokal lagringsplass, og det er en del ting du ikke kan gjøre om du ikke har internettforbindelse. En tradisjonell PC arbeider med programmer og lagringsplass den selv har, en Chromebook jobber mot «skyen» - internett og alle programmene og all lagringskapasiteten som finnes der.

Fordelen med tradisjonelle Windows-baserte PC-er er det store utvalget programmer som finnes. Du har full kontroll på programmene du kjøper og laster ned. Alle programmer og alle dokumenter er trygt forvart på din egen datamaskin. Men fordelene og ulempene med dette er de samme: Det du har lagret på din egen PC kan forsvinne på et øyeblikk om PC-en går i stykker eller blir stjålet. Med sky-lagring trenger du bare huske brukernavnet og passordet ditt, så har du tilgang fra en annen enhet.

 

Chromebook på skolen

De Chromebook-ene som barna på skolene i Stavanger får, er satt opp med alle program elevene trenger i skolesammenheng. Foreldrene får et skriv med informasjon om bruk av Chromebook, og med hvilke ansvar de og barnet har med dem.

Vanlig bruk og uhell dekker kommunen, og om maskinen skulle bli ødelagt er fordelen at alt barna har jobbet med er lagret i skyen og kan lastes ned igjen. Så lenge Chromebook-ene brukes på skolen ligger det en del sikkerhetsbegrensninger i skolenes nettverk, og elevene er under oppsikt av lærere. Hjemme må foreldrene følge litt med, men alt dette står i informasjonen foreldrene får fra skolen. 

 

Apper

Med en nyere Chromebook har du tilgang på Google Play og alle appene der. For eksempel kan du bruke Sølvbergets e-bok-apper E-bok-bib og Libby på en Chromebook, mens de ikke vil fungere hverken på en PC eller en Mac. De fleste program på en Chromebook kjøres som apper, tilsvarende det man har på en smarttelefon.

Ofte er Chromebook-en forhåndsinnstilt med et utvalg Google apper, som G-mail, Google kalender, Google Chrome nettleser, Google Docs, YouTube og Google Drive. Logg inn med Google ID-en din, og du er klar i løpet av noen få strakser. Noen av disse appene har en del begrensninger i forhold til programvaren man er vant med fra tidligere, men enkelte har også flere muligheter enn de tradisjonelle programmene hvor hver enkelt bruker lagrer sine ting på sin egen PC. Siden appene kjøres i skyen, er en sikker internettforbindelse viktig for hvordan du bruker Chromebook-en din.

Mange apper kan brukes offline, men det kan gi behov for ekstra minnekort, siden de færreste Chromebook-er har stor lagringsplass. Adobe har et godt samarbeid med Google, så man kan bruke Photoshop på en Chromebook, men den lave lagringskapasiteten gjør at man bør ha en ekstern lagringsenhet til bildene. Problemet med Microsofts Office-programmer er stort sett løst med de siste versjonene av appene. Store spill man lagrer på PC-en er den eneste begrensningen som gjenstår.

Når det kommer en ny oppdatering til en app man har installert, kommer det et lite ikon nede ved siden av klokka i høyre hjørne. Selve oppdateringen gjøres automatisk hver gang Chromebook-en startes opp, så man sitter aldri med utdaterte og usikre versjoner.

Google+