Hopp til hovedinnhold

Ha en kreativ karantenetid med symaskin og restestoff

Tips til hva du kan lage med saks, papir og symaskin

Trenger du inspirasjon til aktiviteter du kan gjøre hjemme i karantene? Vi gir deg veiledning i hvordan du enkelt kan lage hårstrikker, gymbag, forkle og bokomslag, og hvordan du kan sy om plagg du har.

Hver torsdag og en lørdag i måneden har vi Åpent verksted i 3. etasje på Sølvberget, dette er nå stengt på grunn av smittefare. Det betyr ikke at våre ansatte har tatt seg fri.

Fra sitt hjemmekontor viser Marianne Grundetjern Rykkvin deg enkle veiledninger til syprosjekt og andre ting du kan lage hjemme.

Aktivitetene passer godt både for barn og voksne, så hvorfor ikke gjøre de sammen?

Enkle syprosjekter. Klikk på lenken for å komme inn på veiledningen.

Babykjole av skjorte

Babylue av gammel singlett og restestoff

Sy skjørt av bukse

Skjørt som har "krympet" i skapet

Sy et forkle

Sy gymbag

Sy scrunchie

Sy bokomslag

Babykjole av skjorte

Noe som er veldig greit med gjenbruk, er at man kan utnytte elementer fra det gamle plagget når man lager et nytt. For eksempel er det litt tidkrevende å sy i knapper og lage knappehull. Da kan man bruke et plagg som allerede har dette. I denne videoen viser jeg hvordan jeg syr en babykjole av en skjorte, hvor jeg utnytter knappestolpen til skjorta. Mønsteret og framgangsmåten har jeg funnet i boka Sy om: fra smått til stort av Linnea Larsson. Boka kan lånes på biblioteket, og den inneholder mange kjekke oppskrifter. For eksempel viser den hvordan du kan sy pysj til mini av en gammel T-skjorte, og hvordan en genser som har krympet i vask kan bli til deilige ulltøfler.

 

Babylue av gammel singlett og restestoff

Innerst i skapet hadde jeg en gammel singlett. Den hadde et hull midt i stoffet, men ellers var stoffet i fin stand. I stoffhylla mi lå det et prikkete restestoff som jeg hadde klippet bort da jeg lagde et skjørt. Begge deler deler var i myk jersey. I stedet for at disse tilsynelatene ubrukelige tøystykkene bare skulle bli kastet, ville jeg prøve å lage en lue av dem. 

IMG_3910

Jeg kjøpte mønsteret på Norlin-lue her. Det er selvfølgelig mange andre luemønstre man kan bruke. Biblioteket har sybøker med mange kjekke mønstre.

For å lage lua overførte jeg mønsteret til et mønsterark. Deretter la jeg mønsteret over singletten på en slik måte at det passet med stoffet, og klippet ut. Jeg gjorde det samme med restestoffet. 

norlin1

En slik lue ville vært et perfekt syprosjekt på overlockmaskinen vi har stående på Verkstedet på Sølvberget. Men nå er det hjemmekontor, og jammen gikk det greit å sy den på vanlig symaskin også. Jeg brukte stretch stitch-funksjonen på symaskinen min for å sy en elastisk søm. Bruk enten det, falsk overlock eller trestings-sikksakk.

norlin2

Jeg sydde sammen innerdel og fôr, rette mot rette. Samtidig sydde jeg fast knyttebånene. Her var det viktig å holde tunga rett i munnen, første forsøk endte med stor frustrasjon. Jeg fikk god hjelp på denne bloggen med å forstå oppskriften. Husk: Det er lov å google når du står fast (så lenge du ikke er på quiz)! 

norlin3

Slik ble det ferdige resultatet. Denne lua skal rett i gavekassen. Det er veldig kjekt å ha sånne koselige småting liggende til man skal på barselbesøk.

norlin5

Bukse

Det er irriterende å få hull i bukser. Jeg hadde ei dongeribukse som hadde fått hull mellom beina. Det hadde jeg prøvd å lappe, men buksa ble ganske klumpete og ubehagelig å gå med. Derfor lette jeg etter inspirasjon til andre ting å gjøre med buksa. Ingrid Bergtun, som har hatt flere kurs på Sølvberget, har laget filmer om gjenbruk og redesign for Finn.no. I denne videoen viser hun hvordan man syr gamle jeans til om til skjørt. 

Dette ville jeg gjerne prøve med buksa mi. Jeg måtte fram med saksa. Jeg klippet av beina i den lengden jeg ville ha skjørtet. Så klippet jeg opp langs innsiden av beina. Da kunne jeg også klippe vekk det som var slitt.

IMG_3944

Jeg tok det jeg hadde klippet av buksa, sprettet opp sømmen, og la det inn i trekanten mellom beina og bak. Nålet det fast og sydde, slik at det ble et helt skjørt med den vidden jeg ønsket.

IMG_3958

Så la jeg opp en liten kant nederst. Og plutselig hadde den ubrukelige buksa mi blitt til et skjørt som passer fint for varmere dager.

IMG_3963

For lite skjørt

Jeg hadde også et skjørt som dessverre var for smalt, og som også var litt for langt for min smak. Jeg liker veldig godt stoffet, og hadde lyst å sy det om slik at jeg kunne bruke det. Dette var et skjørt med strikk i livet, så det var ingen glidelås å ta hensyn til. 

IMG_3977

Jeg målte på skjørtet hvor langt jeg ville det skulle være, og hvor jeg måtte klippe for at det skulle passe i livet. Så klippet jeg rett og slett av toppen på skjørtet.

IMG_3980

Skjørtet hadde fôr, så jeg måtte passe på at det ikke forskjøv seg etter at jeg hadde klippet. Derfor brettet jeg ned klippekanten med én gang, og nålet den fast. Denne kanten ble en løpegang til å tre strikk gjennom, så det er greit å gjøre den såpass bred at du har plass til strikken. Jeg sydde så en rett søm for å lage løpegangen, men lot det være igjen en åpning til å tre strikken gjennom.

IMG_3990

Jeg festet strikken fast i en sikkerhetsnål, og tredde den gjennom løpegangen. Så knyttet jeg sammen endene på strikken, og sydde igjen åpningen. 

IMG_3992

Voila: et "nytt" skjørt.

Sy et forkle

Her i huset går det mye i brødbaking for tiden. Men jeg hadde ikke forkle. Det hadde jeg lyst på! I stoffhylla mi hadde jeg et fint og fargerikt stoff fra IKEA. Det var litt tjukt, og dermed perfekt for et forkle. 

Du trenger: Stoff som egner seg til forkle (gjerne gjenbrukstekstiler), symaskin med tråd som passer til stoffet, målebånd, knappenåler, strykejern.

Jeg prøvde meg litt fram, og landet på at disse målene og denne fasongen var fin til et forkle til meg. Her kan du jo tilpasse til størrelsen på den som skal ha forkleet. I disse målene har jeg regnet inn at 2,5 cm skal brettes inn langs sidene for å lage en fin kant.

forkle mål tegning

Klipp ut stoffet, og sy sikksakk langs kantene sånn at de ikke rakner. 

IMG_3508

Brett inn 1 cm langs sidene og stryk. Brett inn 1,5 cm til og stryk. På den måten får du en fin brett og skjuler råkanten. Bruk gjerne knappenåler for at stoffet skal holde seg på plass.

IMG_3514

Sy rett søm langs hele forkleet

Klipp ut båndene. Nakkebåndet mitt var 70x12 cm og båndene rundt livet var 100x12 cm.

IMG_3523

Sy sikksakk rundt hele nakkebåndet slik at det ikke rakner. Brett båndet på langs, rette mot rette. Sy en rett søm langs rettsiden.Vreng båndet og stryk.

Sy sikksakk rundt hele det ene livbåndet. Brett båndet på langs, rette mot rette. Sy en rett søm langs rettsiden og den ene kortsiden. Vreng båndet og stryk. Lag ett bånd til.

Sy båndene fast i forkleet.

Ta på deg forkleet, og send ut et bilde på sosiale medier for å imponere andre!

Hvordan sy gymbag

Du trenger: Stoff, symaskin, saks, knappenåler, sikkerhetsnål, målebånd, snorer til skulderstropper.

Slik gjør du: 

 • Klipp ut et tøystykke på 110 x 45 cm
 • Sy sikk-sakk/overlock langs kantene for å unngå at de rakner
 • Klipp ut to stoffstykker på 18x6 cm. Sy dem sammen på langs med rettsøm. Vreng dem. Dette blir løkker som skal sitte nede i hjørnene på bagen.
 • Brett tøystykket dobbelt, rette mot rette, og sett knappenåler for å holde det på plass. Legg løkkene på innsiden nederst. 
 • Sy sidene sammen med rettsøm. La det være igjen 10 cm på toppen til løpegang. Brett inn dette siste stykket 1 cm og sy en rett søm.

IMG_3440

 • Brett ned løpegangen mot vrangen. Sett knappenåler
 • Sy en rettsøm for å lage løpegang. La det være åpning i sidene til å tre tråden gjennom.

IMG_3444

 • Tre den ene snoren først gjennom den ene løkka, så opp gjennom løpegangen, og så ned gjennom den samme løkka igjen. Knyt sammen i enden. Gjør det samme med den andre snora fra andre siden. 

  IMG_3451

 

IMG_3454

Sy en scrunchie

Du trenger: Stoff, saks, symaskin eller nål og tråd, strikk, knappenåler, sikkerhetsnål. 

 • Klipp ut et rektangel av stoffet, størrelse 60*12 cm for eksempel (dette blir en ganske stor scrunchie).

IMG_3173

 

Legg rette mot rette, sett i knappenåler, og sy en rett søm langs langsiden. Det går også helt fint an å sy for hånd med nål og tråd, det tar bare litt lengre tid.

sy scrunchie

 Vreng scrunchien

IMG_3185

 

Tre i en strikk ved hjelp av en sikkerhetsnål. Juster strikken ut fra hvor stram scrunchien skal være. Knyt en knute på strikken.

 

IMG_3194

Brett inn sårkantene på åpningen, og sy den sammen.

Sy-en-scrunchie_medium

Ferdig! Så enkelt er det å lage en helt egen scrunchie! Eksperimenter gjerne med ulike stoffer og størrelser.

Sy et bokomslag

På Stoff og stil sine nettsider ligger det oppskrift på mye gøy du kan lage. Som bibliotekar falt jeg selvfølgelig for det å lage et fint bokomslag. Oppskriften finner du her

Sånn så det ut da jeg lagde et bokomslag hjemme.

Sånn ble bokomslaget mitt!

IMG_3283

IMG_3305

Har du lyst å prøve deg på gjenbruk og redesign, anbefaler jeg disse sidene:

Ta vare på tingene dine, Ingrid Bergtuns samarbeid med finn.no

Monica Herredsvela på Instagram

Ingrid Bergtun på Instagram

Jenny Skavlans internettside (sist oppdatert 2018, men mye kjekt der likevel)

Andre instruksjoner fra Verkstedet

 

Google+