Hopp til hovedinnhold

Gjenbruk av klærne bakerst i skapet

Gjenbruk av klærne bakerst i skapet

Gamle T-skjorter og bukser med hull kan forvandles til fine vårplagg. Her er noen enkle gjenbruksprosjekter.

Vi har hatt fokus på gjenbruk og redesign på Sølvberget. Hvis du er som meg, så har du sikkert noen gamle klær liggende som du ikke bruker lenger. De tar opp plass, og gir dårlig samvittighet for at man ikke har ryddet dem vekk eller gjort noe med dem. Men faktisk så er det veldig enkelt å lage fullt brukende plagg av en singlett med hull i og et par slitte jeans! Så hva med å prøve seg litt. Her er mine prosjekter.

Kjole av skjorte

Noe som er veldig greit med gjenbruk, er at man kan utnytte elementer fra det gamle plagget når man lager et nytt. For eksempel er det litt tidkrevende å sy i knapper og lage knappehull. Da kan man bruke et plagg som allerede har dette. I denne videoen viser jeg hvordan jeg syr en babykjole av en skjorte, hvor jeg utnytter knappestolpen til skjorta. Mønsteret og framgangsmåten har jeg funnet i boka Sy om: fra smått til stort av Linnea Larsson. Boka kan lånes på biblioteket, og den inneholder mange kjekke oppskrifter. For eksempel viser den hvordan du kan sy pysj til mini av en gammel T-skjorte, og hvordan en genser som har krympet i vask kan bli til deilige ulltøfler.

 

Babylue av gammel singlett og restestoff

Innerst i skapet hadde jeg en gammel singlett. Den hadde et hull midt i stoffet, men ellers var stoffet i fin stand. I stoffhylla mi lå det et prikkete restestoff som jeg hadde klippet bort da jeg lagde et skjørt. Begge deler deler var i myk jersey. I stedet for at disse tilsynelatene ubrukelige tøystykkene bare skulle bli liggende, ville jeg prøve å lage en lue av dem. 

IMG_3910

Jeg kjøpte mønsteret på Norlin-lue her. Det er selvfølgelig mange andre luemønstre man kan bruke. Biblioteket har sybøker med mange kjekke mønstre.

For å lage lua overførte jeg mønsteret til et mønsterark. Deretter la jeg mønsteret over singletten på en slik måte at det passet med stoffet, og klippet ut. Jeg gjorde det samme med restestoffet. 

norlin1

En slik lue ville vært et perfekt syprosjekt på overlockmaskinen vi har stående på Verkstedet på Sølvberget. Men nå er det hjemmekontor, og jammen gikk det greit å sy den på vanlig symaskin også. Jeg brukte stretch stitch-funksjonen på symaskinen min for å sy en elastisk søm. Bruk enten det, falsk overlock eller trestings-sikksakk.

norlin2

Jeg sydde sammen innerdel og fôr, rette mot rette. Samtidig sydde jeg fast knyttebånene. Her var det viktig å holde tunga rett i munnen, første forsøk endte med stor frustrasjon. Jeg fikk god hjelp på denne bloggen med å forstå oppskriften. Husk: Det er lov å google når du står fast (så lenge du ikke er på quiz)! 

norlin3

Slik ble det ferdige resultatet. Denne lua skal rett i gavekassen. Det er veldig kjekt å ha sånne koselige småting liggende til man skal på barselbesøk.

norlin5

Sy skjørt av bukse

Det er irriterende å få hull i bukser. Jeg hadde ei dongeribukse som hadde fått hull mellom beina. Det hadde jeg prøvd å lappe, men buksa ble ganske klumpete og ubehagelig å gå med. Derfor lette jeg etter inspirasjon til andre ting å gjøre med buksa. Ingrid Bergtun, som har hatt flere kurs på Sølvberget, har laget filmer om gjenbruk og redesign for Finn.no. I denne videoen viser hun hvordan man syr gamle jeans til om til skjørt. 

Dette ville jeg gjerne prøve med buksa mi. Jeg måtte fram med saksa. Jeg klippet av beina i den lengden jeg ville ha skjørtet. Så klippet jeg opp langs innsiden av beina. Da kunne jeg også klippe vekk det som var slitt.

IMG_3944

Jeg tok det jeg hadde klippet av buksa, sprettet opp sømmen, og la det inn i trekanten mellom beina og bak. Nålet det fast og sydde, slik at det ble et helt skjørt med den vidden jeg ønsket.

IMG_3958

Så la jeg opp en liten kant nederst. Og plutselig hadde den ubrukelige buksa mi blitt til et skjørt som passer fint for varmere dager.

IMG_3963

For lite skjørt

Siste prosjektet mitt i denne omgang var et skjørt som var for smalt, og som også var litt for langt for min smak. Jeg liker veldig godt stoffet, og hadde lyst å sy det om slik at jeg kunne bruke det. Dette var et skjørt med strikk i livet, så det var ingen glidelås å ta hensyn til. 

IMG_3977

Jeg målte på skjørtet hvor langt jeg ville det skulle være, og hvor jeg måtte klippe for at det skulle passe i livet. Så klippet jeg rett og slett av toppen på skjørtet.

IMG_3980

Skjørtet hadde fôr, så jeg måtte passe på at det ikke forskjøv seg etter at jeg hadde klippet. Derfor brettet jeg ned klippekanten med én gang, og nålet den fast. Denne kanten ble en løpegang til å tre strikk gjennom, så det er greit å gjøre den såpass bred at du har plass til strikken. Jeg sydde så en rett søm for å lage løpegangen, men lot det være igjen en åpning til å tre strikken gjennom.

IMG_3990

Jeg festet strikken fast i en sikkerhetsnål, og tredde den gjennom løpegangen. Så knyttet jeg sammen endene på strikken, og sydde igjen åpningen. 

IMG_3992

Voila: et "nytt" skjørt.

Har du lyst å prøve deg på gjenbruk og redesign, anbefaler jeg disse sidene:

Ta vare på tingene dine, Ingrid Bergtuns samarbeid med finn.no

Monica Herredsvela på Instagram

Ingrid Bergtun på Instagram

Jenny Skavlans internettside (sist oppdatert 2018, men mye kjekt der likevel)

 

Lykke til med sying! 

Google+