Hopp til hovedinnhold

Problemstilling til oppgave om krimbok

Har du spørsmål om fordypningsoppgaven (tidligere kalt særemne) i norsk? Send det til laering@solvberget.no - vi svarer på alt!

SPØRSMÅL: Hva kan en problemstilling være fra en krimbok?

Bitre blomster av Gunnar Staalesen

SVAR: Hvis du skal skrive fordypningsoppgave om krim eller ta utgangspunkt i en eller flere krimbøker, kan problemstillingen være hvordan bøkene forholder seg til sjangeren (såkalt sjangerstudium).

  • Hovedpersonen: Er hovedpersonen typisk for krimsjangeren? Er han/hun politimann, detektiv, en annen type etterforsker eller ikke etterforsker i det hele tatt? Kanskje boken ikke har en typisk hovedperson? I så fall, hvorfor ikke, og hva gjør det med leseopplevelsen?
  • Oppbygning: Hvordan er strukturen i romanen? Følger boka/bøkene den klassiske krim-oppskriften med at mordet blir begått tidlig i handlingen, og at det deretter blir oppklart?
  • Underliggende tema: Handler boka om noe mer enn å oppklare en forbrytelse - prøver den også å si noe om et samfunnsspørsmål eller et allment menneskelig tema (sorg, håp, sjalusi, utroskap osv.)?
  • Sjanger-grenser: Er dette en "klassisk" krim som handler om etterforskning av en forbrytelse, eller har den elementer av andre sjangere? Mange krimbøker mikser sjangere, for eksempel ved å trekke inn elementer fra grøss, fantasy og science fiction.

Spørsmålene over egner seg godt hvis du skal skrive om for eksempel to bøker fra ulike epoker. Hvis du bruker spørsmålene over til å sammenligne en krim fra tidlig 1900-tall med en som ble skrevet hundre år senere, vil du kanskje finne ulike svar på spørsmålene over. Og da har du et godt utgangspunkt for drøfting når du skriver oppgaven din.

Se vår film om det å skrive fordypningsoppgave om krimsjangeren:

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Sjekk også YouTube-spillelisten med alle våre filmer med tips og råd om fordypningsoppgaven.
Google+