Hopp til hovedinnhold

Ingvar Ambjørnsens Elling i bok og film

Har du spørsmål om fordypningsoppgaven (tidligere kalt særemne) i norsk? Send det til laering@solvberget.no - vi svarer på alt!

SPØRSMÅL: Hei! Driver og skriver fordypningsoppgave og skal bruke filmen «Mors Elling» som er inspirert av boka til Ingvar Ambjørnsen, og «Fuglane» av Tarjei Vesaas. Sliter med å formulere ei problemstilling. Ønsker å se på likheter mellom boka og filmen, men vet ikke helt hvordan jeg skal formulere problemstillinga. Har dere noen tips til hvilken problemstilling jeg kan bruke?

Ingvar Ambjørnsen Fugledansen

SVAR: Hei, og takk for spørsmål! 

Det hadde vært veldig interessant hvis Mors Elling var inspirert av Vesaas og Fuglane, men jeg tror du blander tittelen med Ambjørnsens Fugledansen – den andre boken om Elling.  

Hvis du skal se på forskjeller og likheter mellom bok og film er det viktig at du setter deg inn i adapsjon, og i både litterær analyse og filmanalyse, og husker å analysere filmen og boken på sine egne premisser.  

Kanskje du kan knytte problemstillingen din til forholdet mellom Elling og moren, som er sentralt i både boken og filmen, men som kommer til uttrykk på ulike måter. Kanskje du kan spørre: «Hva er forskjeller og likheter mellom framstillingen av relasjonen mellom Elling og moren i filmen Mors Elling og i romanen Fugledansen?»   

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Google+