Hopp til hovedinnhold

Forslag til bøker om kvinnekamp

Har du spørsmål om fordypningsoppgaven (tidligere kalt særemne) i norsk? Send det til laering@solvberget.no - vi svarer på alt!

Svikne dagar av Elena Ferrante

SPØRSMÅL: Hei. Jeg har valgt boka Forrådt av Amalie Skram fra modernismen. Jeg trenger forslag til bok om kvinnekamp fra moderne tid. Skal skrive særemne på vg3.

SVAR: Hei, og takk for spørsmål! Forrådt (1892) plasseres imidlertid i den litteraturhistoriske perioden naturalismen, ikke i modernismen. Selv om romanen har trekk som peker vekk fra naturalismen, for eksempel mot symbolisme, er Skrams grunnholdning i boken blitt definert som naturalistisk.  

Når det gjelder bok å sammenlikne med, synes jeg du skal ta en kikk på nettsidene våre - her anbefaler vi flere bøker som på ulike måter reflekterer over kvinnerollen og kvinnekamp: Emneliste: Bøker om kvinnerollen eller Lesetips: Å være kvinne

Du kan for eksempel sammenlikne Forrådt med Svikne dagar (2002) av Elena Ferrante, som også handler om mannlig og samfunnsmessig svik, om det å bli "forrådt", og som også blander psykologi/fantasi/tvangstanker og virkelighet på en interessant måte.  

Hvis du kan sammenlikne med lyrikk vil jeg anbefale antologien En eller to eller hundrevis av søstre: dikt om kvinner og kvinnekamp (2019). Her finner du både nye og eldre dikt med kvinnekamp som et gjennomgående, tydelig tema. 

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Google+