Hopp til hovedinnhold

Fordypningsoppgave om vennskap i bøkene Tante Ulrikkes vei og Hør her’a!

Har du spørsmål om fordypningsoppgaven (tidligere kalt særemne) i norsk? Send det til laering@solvberget.no - vi svarer på alt! Alle svar legges ut på nettsidene våre i anonymisert form.

SPØRSMÅL: Hei!

Jeg trenger hjelp med problemstilling til fordypningsoppgave. Bøkene jeg har valgt er Tante Ulrikkes vei og Hør her’a, og jeg vil fokusere på vennskap.  Men vet ikke helt hvordan jeg skal gå fram?

Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar

SVAR: Hei, og takk for spørsmålet!

Vennskap står sentralt i begge bøkene, og temaet egner seg godt for en fordypningsoppgave. Det første du bør gjøre er å lage en problemstilling som du kan jobbe ut fra. Det kan for eksempel være «Hvordan skildres vennskap i bøkene Tante Ulrikkes vei og Hør her’a!?».

I en slik oppgave kan du undersøke hvilke virkemidler forfatterne bruker for å vise få fram vennskapene i bøkene. Det er lurt å velge ut noen få relasjoner i bøkene, i stedet for å skrive noe om alle vennskapene du finner.

  • Du kan se på hvordan personene er beskrevet. Er det brukt direkte eller indirekte beskrivelser av personene, og i så fall av hvem? (Blir de beskrevet av hverandre, eller av en allvitende forteller?)
  • Får vi innblikk i personenes tanker, eller må vi bare prøve å forstå dem gjennom de de gjør?
  • Representerer noen av personene spesielle verdier, eller er det kontraster som kommer til syne?
  • Er det noen form for ironi som kommer til syne i boka/filmen når det gjelder forholdet mellom personene?
  • Endrer forholdet mellom personene seg i løpet av boka/filmen, i så fall hvordan?
  • Hva er temaet i boka/filmen - hva handler de grunnleggende om? På hvilken måte henger problemstillingen din om vennskap sammen med det overordnede temaet i boka/filmen?

Les bøkene med disse spørsmålene på et ark ved siden av, ta notater underveis og skriv ned eksempler med sidetall. Da vil du ha et godt grunnlag for selve skrivingen av oppgaven din.

Jeg håper dette hjelper deg videre. Lykke til med fordypningsoppgaven!

Åsmund, Sølvberget

Google+