Hopp til hovedinnhold

Fordypningsoppgave om tabuer i barnebøker

Har du spørsmål om fordypningsoppgaven (tidligere kalt særemne) i norsk? Send det til laering@solvberget.no - vi svarer på alt!

SPØRSMÅL: Hei, jeg skal ha fordypningsemne i norsk og har lyst å ta opp hvordan tabubelagte temaer blir framstilt i barnebøker. Jeg ønsker også å lese en barnebok f.eks. Sinna mann eller Fy katte!. Har dere noen tips til problemstilling eller hva det er viktig å fokusere på? Takk på forhånd ;)

Sinna mann

SVAR: Hei, og takk for spørsmål! 

Tabubelagte temaer i  barnelitteraturen er et veldig interessant utgangspunkt for en fordypningsoppgave. Faktisk så dreide hele Norsk barnebokkonferanse (NBBK) 2019 på Sølvberget seg om nettopp dette, med spørsmålet "Hvor går grensen?" som en overordnet problemstilling. Her kan du finne flere ressurser fra konferansen, som du kan bruke som kilder eller til inspirasjon: https://www.xn--slvberget-l8a.no/Hva-skjer/Nordisk-barnebokkonferanse/Tidligere-barnebokkonferanser/NBBK-2019/Glimt-fra-NBBK-2019/(language)/nor-NO

Når det gjelder problemstilling for oppgaven kan du for eksempel spørre: "Hvordan blir vold framstilt i Sinna mann?" , og svare på om det er gjort på en god, nyansert og hensiktsmessig måte. Det kan også være interessant å spørre hvorfor det er viktig at disse bøkene finnes.  

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Vennlig hilsen Hild

Google+