Hopp til hovedinnhold

Fordypningsoppgave om sorg og kjærlighet

Har du spørsmål om fordypningsoppgaven (tidligere kalt særemne) i norsk? Send det til laering@solvberget.no - vi svarer på alt!

SPØRSMÅL: Hei, jeg har fordypningsoppgave nå i januar om en eller to romaner. Den er en muntlig oppgave. Jeg har lest en bok som heter Ord på S som handler om kjærlighet og sorg, men jeg sliter med problemstilling. Tenker å lese to bøker, men vet ikke hvilken bok er bra til å sammenligne.

SVAR: Hei, og takk for spørsmålet! Kjærlighet og sorg er to temaer som vi ofte finner side om side i litteraturen, for det finnes så mange grunner til at kjærlighet kan føre til sorg.

Vi har en liste over bøker som handler om sykdom, sorg og død, den ligger her: https://www.xn--slvberget-l8a.no/Laering/Fordypningsoppgave/Emneliste/Boeker-om-sykdom-sorg-og-doed

Ord på S av Guro Hoftun Gjestad

Flere av bøkene på den lista kan passe godt å lese sammen med Ord på S. En av dem er Verden utenfor av Marita Fossum, som er en kort roman om det å elske noen mens livet går mot slutten. Levi Henriksens roman Så lenge himmelen er over jorda handler om noe av det samme.

En mulig problemstilling til oppgaven din kan være: Hvordan skildres temaet sorg i bok A og B?

Da kan du ta for deg hvordan synsvinkel, miljøskildring, personskildring, språklige virkemidler osv. bygger opp rundt dette temaet i bøkene. Opplevelsen av sorg og smerte vil variere fra person til person og fra den ene situasjonen til den andre. Prøv å komme tett på temaet i hver av bøkene. Da tror jeg du vil se at bøkene også kanskje skriver om litt ulike typer sorg og smerte.

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Åsmund, Sølvberget

Google+