Hopp til hovedinnhold

Fordypningsoppgave om krim med mannlig og kvinnelig hovedperson

Har du spørsmål om fordypningsoppgaven (tidligere kalt særemne) i norsk? Send det til laering@solvberget.no - vi svarer på alt!

SPØRSMÅL: Hei. Jeg har lest på sidene deres mange gode tips om fordypningsemnet og svar til mange som har skrevet inn til dere. Jeg lurte på om dere hadde noen gode tips til meg som har lest to krimromaner en med en kvinne og en med en mann som hovedperson og forskjellig forfatter. Jeg lurer på hva jeg kunne hatt som problemstilling da, jeg har tenkt på noe om hvordan de to forskjellige karakterene utvikler seg i datidens samfunn eller noe om kvinnesynet der  i tillegg. De tar plass i etterkrigstiden og følger de når de etterforsker og litt om det personlige livet deres? Syns det er så vanskelig, og norsklæreren vår har aldri tid til å snakke med meg, og jeg vet ikke hvem jeg skal spørre?

Jo Nesbø: Tørst

SVAR: Hei, og takk for spørsmål!

Det hadde vært litt lettere å hjelpe deg hvis jeg hadde visst hvilke bøker du har lest, men det virker som om du har et godt utgangspunkt. Det kan være veldig interessant å sammenlikne den mannlige og den kvinnelige hovedkarakteren i de ulike kriminalromanene!

Kanskje problemstillingen kan være: «Hvilke likheter og forskjeller finnes mellom den kvinnelige og den mannlige etterforskerkarakteren i … (navnet på romanene)?» eller: «Hvordan utvikler den kvinnelige og den mannlige etterforskerkarakteren seg i … (navnet på romanene)?»

Her kan du undersøke de elementene du er inne på; tid, sted og samfunnsforhold, profesjonelle og personlige utfordringer osv. Og du kan svare på spørsmål som er aktuelle å stille i forbindelse med en hovedkarakter i en kriminalroman: Er hovedpersonen typisk for krimsjangeren? Er han/hun politimann, detektiv, en annen type etterforsker, eller har han/hun et helt annet yrke? Er det snakk om en typisk kriminalhelt eller en slags antihelt?

Du må også sette deg godt inn i krimsjangeren. Her kan du lese det vi har skrevet om den: https://www.xn--slvberget-l8a.no/Laering/Fordypningsoppgave/Sjangerstudium/Fordypningsoppgave-om-krim

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Vennlig hilsen Hild, Sølvberget

Sjekk også YouTube-spillelisten med alle våre filmer med tips og råd om fordypningsoppgaven.

Google+