Hopp til hovedinnhold

Fordypningsoppgave om bøker om psykisk helse

Har du spørsmål om fordypningsoppgaven (tidligere kalt særemne) i norsk? Send det til laering@solvberget.no - vi svarer på alt! Alle svar legges ut på nettsidene våre i anonymisert form.

Litt redd bare av Alexander Kielland Krag

SPØRSMÅL: Hei, jeg skal ha fordypningsoppgave og sammenligne to bøker og utforme en problemstilling ut fra det, og ha en 12 minutters presentasjon. Jeg har valgt og lest bøkene Litt redd bare (Alexander Kielland Krag) og Dager med blå himmel (Jennifer Niven), men trenger hjelp med å lage en problemstilling.

Begge bøkene handler om psykisk helse, i den ene boken følger vi Cornelius, i den andre både Violet og Finch. Den ene ender med selvmord, i den andre aksepteres livet og slik det er blitt, og boken får en god slutt.

Har du noen problemstillinger? Står helt fast … Jeg går på vg3.

SVAR: Hei, og takk for spørsmål.

Flott at du har valgt bøker og funnet ut hva du vil skrive om. Neste steg er problemstillingen. Her vil jeg råde deg til å se filmen fra en våre bibliotekarer, her er det mange gode tips for når man skal lage en problemstilling:

Disse to bøkene har til felles at de begge handler om psykiske lidelser, slik du nevner. Eksempler på problemstillinger kan da være:

  • Hvordan skildres psykiske lidelser hos ungdom i bøkene Litt redd bare av Alexander Kielland Krag og Dager med blå himmel av Jennifer Niven?
  • Hvilken rolle spiller vennskap for hovedpersonenes psykiske helse i Litt redd bare av Alexander Kielland Krag og Dager med blå himmel av Jennifer Niven, og hvordan skildres relasjonene i de to bøkene?
  • Hvilke likheter og forskjeller er det i måten hovedpersonene i Litt redd bare av Alexander Kielland Krag og Dager med blå himmel av Jennifer Niven, møter og overkommer psykiske lidelser?

Anbefaler også å ta en titt på denne linken Tips til deg som skal holde presentasjon eller ha muntlig eksamen / Fordypningsoppgave / Læring (xn--slvberget-l8a.no) i forbindelse med presentasjonen du skal ha. Kanskje du kan få noen gode tips her.

Håper dette var til noe hjelp. Masse lykke til med oppgaven!

Hilsen Maria, Sølvberget

Google+