Hopp til hovedinnhold

Fordypningsoppgave om Kastanjemannen

Har du spørsmål om fordypningsoppgaven (tidligere kalt særemne) i norsk? Send det til laering@solvberget.no - vi svarer på alt!

SPØRSMÅL: Hei! Jeg har valgt Kastanjemannen skrevet av Støren Sveistrup som bok nr 1. Vet ikke hvilken problemstilling jeg skal lage. Har dere tips til bok nr 2 og evt. en problemstilling?

Kastanjemannen Søren Sveistrup cover

SVAR: Hei, og takk for spørsmål!

Jeg foreslår at du skriver en fordypningsoppgave om krim som sjanger, et såkalt sjangerstudium.

Krim er en sjanger med tydelige kjennetegn: Ett eller flere drap er begått. Hvem har gjort det, hvorfor har morderen gjort det og hvem skal oppklare saken? Det er kjernen i alle krimbøker. For flere kjennetegn på krimsjangeren, se filmen nederst, eller klikk deg videre til artikkelen vår i margen.

Selv om krim har klare sjangerkrav, er det store variasjoner innen krim. For å gjøre jobben mest mulig interessant for deg selv, ville jeg valg en krimbok nummer to som ligger et stykke unna Kastanjemannen i stil og tone. «Snill krim» er undersjanger som mange liker, og du kan lese flere bokeksempler på dette i vår artikkel.

Hvilke typiske krim-elementer finner du i bøkene du leser? Er det noen deler av bøkene som du mener er utypisk for krim? Grenser bøkene opp mot andre sjangere? Hvilke forbrytelser blir begått i bøkene? Hva er motivene? Hvordan er person- og miljøskildring? Dette er temaer du kan drøfte i oppgaven din. En problemstilling kan være: «Hva er forskjeller og likheter i hvordan bok A og B forholder seg til sjangeren krim?». Da kan du skrive om bøkene hver for seg og se dem opp mot hverandre.

Jeg håper dette hjelper deg videre. Lykke til med fordypningsoppgaven!

Åsmund, Sølvberget

 

Google+