Hopp til hovedinnhold

Bok som passer å lese sammen med Bridgerton

Har du spørsmål om fordypningsoppgaven (tidligere kalt særemne) i norsk? Send det til laering@solvberget.no - vi svarer på alt!

SPØRSMÅL: Hei. Jeg skal skrive fordypningsoppgave nå i høst, og er litt usikker på hvilke bøker jeg skal velge. Jeg har valgt Familien Bridgerton - En hemmelig allianse, men vet ikke helt hva jeg kan sammenligne med. Jeg ønsker å bruke den spesielt med tanke på hvordan synes på ekteskap for eksempel har endret seg til i dag. Og trenger derfor innspill til en bok jeg kan bruke i motsetning.

SVAR: Det høres ut som en god idé. Kjærlighet og ekteskap er jo selve kjernen i Bridgerton-bøkene, etter hva jeg har forstått. (Jeg har ikke lest noen av dem, og heller ikke sett Netflix-serien.)

En hemmelig allianse Bridgerton

En fordel for deg med å velge disse bøkene er at de er skrevet i vår tid, men handlingen foregår på tidlig 1800-tall. Det hadde vært interessant å sammenligne framstillingen av ekteskapet slik Bridgerton-bøkene framstiller det, med litteraturen som faktisk ble skrevet på den tiden.

Jeg vet ikke om læreren din krever at en av bøkene må være norsk, i så fall er det ikke så mye å velge blant fra tidlig 1800-tall. Hvis det ikke er et krav, ville det vært veldig interessant å lese Bridgerton opp mot Jane Austen. Alle hennes bøker handler om det å finne seg en ektemake, men romantikk i vår forståelse av begrepet spiller en ganske liten rolle. Det dreier seg mer om å finne «et godt parti», altså å gifte seg med noen som har penger. Jeg leste alle Austen-bøkene i fjor, og Stolthet og fordom er nok den som egner seg best, klikk for å lese artikkelen.

En norsk bok å lese opp mot Bridgerton kan være Amtmannens døtre av Camilla Collett fra midten av 1800-tallet. Enda litt senere har Amalie Skram skrevet flere bøker om kvinners stilling i ekteskapet og kjærlighetslivet. Hvis du leser en bok som Forrådt, vil du finne en helt annen innfallsvinkel til ekteskapet enn i Bridgerton. (Dessuten er Forrådt av Amalie Skram temmelig tynn!)

En mulig problemstilling uansett hvilken bok du velger, kan være «Hvordan skildres ekteskapet i romanene Bridgerton og Stolthet og fordom/Amtmannens døtre/Forrådt?». Da kan du undersøke hvordan miljøskildringer, personskildringer, fortellerstemme/-stil osv. til sammen sier noe om dette, og drøfte forskjellene mellom romanene.

Håper dette hjelper deg videre. Lykke til med fordypningsoppgaven!

Sjekk også YouTube-spillelisten med alle våre filmer med tips og råd om fordypningsoppgaven.

Google+