Hopp til hovedinnhold

Astrid Lindgrens popularitet

Har du spørsmål om fordypningsoppgaven (tidligere kalt særemne) i norsk? Send det til laering@solvberget.no - vi svarer på alt!

SPØRSMÅL: Halloisen. Lurer på om det finnes noe informasjon om populære Astrid Lindgren-bøker (Pippi/Emil) som fortatt er aktuelle for dagens barn. Er det en nettside jeg kan finne en statistikk?

Pippi Langstrømpe vietnamesisk cover

SVAR: Hei, alle Astrid Lindgrens bøker er fortsatt populære verden over, og de mest populære er bøkene om Pippi Langstrømpe. De er oversatt til mer enn 70 språk, og kommer stadig i nye utgaver. Du kan lese mer om Lindgrens utbredelse på Lindgren-stiftelsens hjemmeside, https://www.astridlindgren.com/en/astrid-worldwide og https://www.astridlindgren.com/en/frequently-asked-questions/list-of-languages

Jeg har ikke funnet salgstall for de ulike titlene, men det blir anslått at bøkene hennes er solgt i mer enn 165 millioner eksemplarer verden over. Astrid Lindgren er den 18. mest oversatte forfatteren i verden, ifølge UNESCO. Se listen på https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_most_translated_individual_authors. De siste 12 månedene ble det foretatt mer enn 4000 lån av Astrid Lindgrens bøker, lydbøker og filmer bare på Sølvberget!

Det kanskje fremste tegnet på at Lindgren er evig aktuell, er at bøkene stadig filmatisert og spilt som teater. Ta en kikk her: https://sceneweb.no/nb/artist/4255/Astrid_Lindgren og klikk på "Medvirket i produksjoner" - det går nesten ikke et år uten at det settes opp Lindgren på norske teatre. (Brødrene Løvehjerte gikk senest høsten 2020 på Rogaland Teater.) Det samme gjelder film og tv-serier, sjekk International Movie Database på https://www.imdb.com/name/nm0511807/?ref_=fn_al_nm_1

Håper dette hjelper deg videre.

Lykke til med fordypningsoppgaven!

Sjekk også YouTube-spillelisten med alle våre filmer med tips og råd om fordypningsoppgaven.

Google+