Hopp til hovedinnhold

Sjangerstudium - fordypningsoppgave om de ulike sjangerne

Stranger Things er et godt eksempel på at et verk kan passe inn flere steder; science fiction, grøss

Hva er krim? Hva er egentlig forskjellen på en kort roman og en lang novelle? Hva skal til for at en bok kan kalles en grøsser? Her finner du korte innføringer i de ulike sjangerne, hvordan de oppstod, hva som kjennetegner dem og hvilke forfattere du bør kjenne til innenfor sjangerne. Dessuten gir vi noen boktips til deg som har bestemt deg for sjanger, men ikke bok. Sjangerpresentasjonene finnes også som YouTube-videoer. Lykke til med fordypningsoppgaven!

Har du spørsmål om fordypningsoppgaven? Vi besvarer dine spørsmål! Se hva andre har spurt om, eller send oss en mail på laering@solvberget.no
Du kan også stille spørsmål gjennom å kommentere i en av våre YouTube-videoer

Hvordan skrive sjangerstudium? 

Fordypningsoppgaven kan skrives på flere forskjellige måter, som adaptasjonsoppgave, temastudium, forfatterstudium, periodestudium og sjangerstudium.

I et sjangerstudium skal du se nærmere på sjangeren en bok er skrevet i. Du skal se på kjennetegnene i en sjanger, og se hvorfor din bok er nettopp den sjangeren.

Ofte vil du oppdage at boka både bryter med, og holder på sjangerkjennetegnene. Da bør du spørre deg selv: hvorfor bryter denne boka et typisk kjennetegn fra sjangeren den tilhører? Kanskje er det fordi forfatteren vil at du skal legge spesielt godt merke til noe?

Om sjangerbegrepet

Uttrykket sjanger forbindes gjerne med type. Sjanger innenfor musikk kan si noe om hvilken type musikk man snakker om. Jazz og hiphop er to forskjellige typer musikk, eller to forskjellige sjangre innen musikk. Vi kan si det samme om film også. Actionfilmer og kjærlighetsdrama kan ha mange felles trekk, men vi ser likevel på de som to forskjellige sjangre.   

I litteraturen kan sjangerbegrepet være komplekst og litt vanskeligere å forstå. Det har røtter tilbake til antikken, og i antikken var sjangeren et sett faste normer for hvordan litteraturen skulle være, både med tanke på form og innhold. I dag bruker vi, derimot, sjangerbegrep som et beskrivende hjelpemiddel når vi snakker om litteratur, og disse hovedsjangrene har fått en rekke undersjangre. 

Innenfor skjønnlitteraturen, og klassisk sjangerforståelse, har vi tre hovedsjangre; dikt (lyrikk), prosa (epikk) og skuespill (drama).  Alle disse tre sjangrene har en tydelig form. Hvis du legger en diktsamling, et skuespill og en roman ved siden av hverandre, vil du raskt se forskjell på dem. Etter hvert som du begynner å lese kan du merke deg at alle de tre tekstene handler om samme krimfortelling. Skjer dette kan vi si at innholdet er likt. Og at det vi har med å gjøre er en kriminalroman, et kriminaldikt og et krimskuespill. 

Drama-icon.svg

 

En ting som er med på å gjøre sjangerbegrepet komplekst er at skillet, som deler hovedsjangrene videre bygger på både innhold og form. Romaner deles inn i for eksempel kriminalromaner, kjærlighetsromaner, dystopier, fantasy og grøssere.

Alle disse har tydelige tema, men de har gjerne en underliggende form også. Vi forventer at en kjærlighetsroman begynner med at hovedpersonen møter sin store kjærlighet og at de etter mye motgang ender opp sammen. Kriminalfortellinger starter gjerne med et mord, som etter hvert blir oppklart. Et fellestrekk mellom kriminalfortellingen og kjærlighetsfortellingen er at de har et virkelighetsaspekt, vi forventer at disse historiene kunne skjedd i virkeligheten.

Motsatsen er fantasy og grøssere, til dels også dystopier og science fiction. Innenfor disse sjangerne kan vi møte elementer som ikke finnes i virkeligheten, for eksempel drager, magi, overnaturlige vesen, og superutviklet teknologi. Noen tekster bryter med forventningene våre og sjangeren vi gjerne plasserer dem i, et eksempel på dette er overnaturlige vesen i en kjærlighetsroman. Hvis et sånn brudd med konvensjoner skjer nok ganger, som det har for overnaturlige vesen i en kjærlighetsroman, kan det bli en helt ny sjanger. I dette tilfellet Paranormal Romanse. 

 

Vampire Diaries er et typisk eksempel paa paranormal romanse

Vi har tatt for oss en rekke ulike sjangere. Bortsett fra dramatikk og lyrikk er det undersjangre av romanformen du finner nedenfo. Hver link leder til en artikkel der du finner både tekst, video og boktips. Lykke til med fordypningsoppgaven! 

 

Dramatikk

Krim

Dystopi

Lyrikk

Fantasy

Noveller

Grøss

Science Fiction

Se også: Fantastisk litteratur

Vil du heller jobbe med emnestudium? Vi har lagt en oversikt over mulige emner og bøker som handler om dem. Den finner du her. Hvis du vil jobbe med periodestudium bør du sjekke ut denne artikkelen. Er det en forfatter du veldig gjerne vil skrive om? Her finner du en artikkel  om forfatterstudium. For forfatterstudium bør du også lese denne artikkelen

Ta også en titt på andre anbefalte nettsteder og tips til sekundærlitteratur i artikkelen Hvor finner jeg sekundærlitteratur?

Hvis du har lyst til å lage fordypningsoppgave om bøker som har blitt filmatisert, kan vi anbefale nettsidene til Bergen offentlige bibliotek. Her finner du blant annet en fin oversikt over filmatisert norsk litteratur. Velger du å fordype deg i adaptasjon, for eksempel fra bok til film, er det viktig at du setter deg inn i både litterær analyse og analyse av film. Du kan også finne en artikkel om temaet her. 

 

Kilder, sjangerbegrepet: 

  • Chandler, Daniel (1997): An Introduction to Genre Theory. Hentet fra: http://www.mlbjerseysgoods.com/wp-content/uploads/2020/05/Media-Genre-identify-all-of-the-theories-about-genre.pdf
  • Ridderstrøm, Helge. (2019). Bibliotekarstudentens nettleksikon om litteratur og medier. Sjanger. Hentet fra: https://www.litteraturogmedieleksikon.no/.cm4all/uproc.php/0/sjanger.pdf 

 

 

Google+