Hopp til hovedinnhold

Hva skal jeg skrive om?

Johan Harstad, Buzz Aldrin

Det finnes mange muligheter når det gjelder valg av emne og tekster til fordypningsoppgaven, men selv om mulighetene er mange, er det ikke alltid like lett å bestemme seg for hva man vil fordype seg i.

Vi vil prøve å hjelpe deg på vei, og har laget en oversikt med emner vi vet er populære og som egner seg til en fordypningsoppgave i norsk, tidligere kalt særemne. Her finner du tekster som kan være interessante, spennende og kjekke å fordype seg i. Du finner både nye og gamle tekster. Et godt tips når du skal i gang med å lage problemstilling, er å tenke gjennom hva du ser for deg at du skal finne ut ved å velge de tekstene du har valgt.

Hvis du heller vil fordype deg i en sjanger kan du finne mer informasjon her. Der kommer det videoer og artikler om nye sjangere fortløpende. 

Ta også en titt på andre anbefalte nettsteder og tips til sekundærlitteratur i artikkelen Hvor finner jeg stoff om forfatterskap og tekster.

Hvis du har lyst til å skrive om bøker som har blitt filmatisert, kan vi anbefale nettsidene til Bergen offentlige bibliotek. Her finner du blant annet en fin oversikt over filmatisert norsk litteratur. Velger du å fordype deg i adaptasjon, for eksempel fra bok til film, er det viktig at du setter deg inn i både litterær analyse og analyse av film. Du kan også finne en artikkel om temaet her. 

 

Hvordan skrive emnestudium? 

Når du skriver emnestudium er det viktig å huske at boka du skriver om, den litterære teksten, skal være i sentrum av oppgaven din. Selv om du skriver en oppgave om et tema, skal du ikke skrive generelt om temaet. Du skal skrive om hvordan temaet kommer til uttrykk i den litterære teksten. Du kan bruke sekundærlitteratur om temaet, med hvis du gjør det er det viktig at du bruker den til å belyse hvordan temaet kommer til uttrykk i teksten. Med andre ord: det er greit å skrive litt fakta om temaet, men du må skrive denne faktaen fordi den er relevant for boka, ikke bare fordi den er relevant for temaet. Fakta om temaet er ikke nødvendig, og skal ikke ta mye plass i oppgaven din. Du skal ikke skrive en generell oppgave om temaet! 

Det er viktig, og ofte er det til og med påkrevd, at du bruker sekundærlitteratur i oppgaven. Sekundærlitteraturen det her er snakk om, er fagbøker om litteratur. Det kan for eksempel være bøker/artikler om litterær analyse, om en relevant litterær epoke e.l. Husk at du skal analysere boka/bøkene du velger deg, altså primærteksten (hovedteksten) din. Da er det viktig at du bruker relevante fagspråk og begreper på riktig måte. Det er lurt å både bruke norskboka di og andre sekundærkilder for å finne disse begrepene.  Du kan lese mer om sekundærlitteratur her.

 

Viktige spørsmål å stille til den litterære teksten og emnet

Hvor i boka kommer temaet spesielt godt frem/ hvilke avsnitt bør jeg velge ut og analysere grundigere? 

Hvordan belyser forfatteren temaet i boka? Bruker han for eksempel noen litterære virkemidler for å fremheve temaet? 

 

 

Klikk deg inn på hvert enkelt emne for tips om bøker, filmer osv.

Barndom og oppvekst

Klima, miljø og olje

Prostitusjon, menneskehandel og slavearbeid

Biografiske romaner

Krig

Reiser og steder

Det vanskelige livet

Kulturmøter, innvandring og rasisme

Rus

Ekteskap og familie

Kvinnerollen

Sykdom, sorg og død

Forelskelse og kjærlighet

Mannsrollen

Tabuer og forbudte bøker

Humor

 Musikk

Ungdom og student

Kjønnsidentitet og seksualitet

Politikk og samfunn

Vold og ondskap

Google+